Foto: Primăria municipiului Chișinău

O stație de încărcare a automobilelor electrice a fost instalată la magazinul METRO 1 datorită unui parteneriat strategic inițiat de PNUD Moldova în cadrul proiectului „Oraşe verzi durabile”. Clienții magazinului din com. Stăuceni (str. Chişinăului 5), posesori de automobile electrice sau plug-in, îşi pot încărca gratis maşina pe durata cumpărăturilor. Până la finele anului 2019 se planifică instalarea a încă două stații de alimentare a automobilelor electrice în rețeaua magazinelor METRO.

„Este recunoscut faptul că automobilele electrice sunt soluția de mobilitate a viitorului. Încurajăm toți partenerii să valorifice puterea inovației pentru a transforma Chișinăul într-un oraș verde, cu emisii reduse de carbon”, spune Dafina Gercheva, Reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

Puterea maximă a staţiei trifazate este de 22 kW – 32 A, iar durata unei încărcări de 80% ajunge la maxim o oră. Utilizatorii stației pot urmări pe ecran nivelul de încărcare al automobilului. Echipamentul este compatibil cu toate tipurile de vehicule electrice şi permite alimentarea simultană a două automobile. „Vreau ca în Capitală să miroase din ce în ce mai puțin a benzină și motorină. Prin crearea unei rețele dezvoltate de stații de încărcare pentru automobilele electrice vom determina tot mai multe persoane să opteze pentru mașini prietenoase mediului. Așa vom reduce nivelul emisiilor poluante din atmosferă și vom avea un oraș mai curat”, susţine Ruslan Codreanu, primar general interimar, președinte al Consiliului de coordonare al proiectului „Orașe verzi durabile”.  

METRO, în cadrul parteneriatului strategic încheiat cu UNDP, va acoperi pentru început costurile serviciului de mentenanță și încărcare. „Un obiectiv strategic al companiei în materie de protejare a mediului înconjurător este reducerea emisiilor de CO2, cu până la 50%, până in 2030. Prin măsurile pe care le realizăm în magazinele noastre, cât și prin susținerea inițiativelor partenerilor noștri, dorim să fim prietenoşi mediului şi să motivăm clienţii noştri să dea prioritate transportului eco și să contribuie la protejarea mediului înconjurător”, a declarat Karoly Szalai, Director General METRO Cash & Carry Moldova.

Staţia de încărcare a automobilelor electrice este de producţie franceză, a companiei Legrand. „Ne bucurăm când avem ocazia să dezvoltăm proiecte ce contribuie la protejarea mediului înconjurător. Mulțumim partenerilor pentru colaborarea excelentă și sperăm ca posesorii de automobile electrice să utilizeze aceste stații, care le oferă șansa de a-și încărca gratis maşina, în număr cât mai mare”, spune Călin Pașcalău , General Manager la Legrand România.

În acest an, pe traseele naționale din Republica Moldova vor fi instalate 14 stații de încărcare a automobilelor electrice. Achiziţia va fi realizată de proiectul „Orașe verzi durabile”, datorită unui parteneriat dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 99 automobile totalmente electrice şi 11 staţii de încărcare. În multe țări ponderea automobilelor electrice depășește deja 1% din cuantumul total al vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10.000 de vehicule electrice.

Proiectul „Orașe verzi durabile”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialistă în comunicare şi mass-media, PNUD Moldova, Tel: +373 69141006, ina.zglavuta@undp.org

Icon of SDG 13 Icon of SDG 17

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD