Legea privind avertizorii de integritate trebuie să devină un mecanism eficient contra corupției

28 May 2019

Legea privind avertizorii de integritate trebuie pusă în aplicare, astfel ca să devină un instrument contra corupției. În același timp, persoanele care dezvăluie practicile ilegale în instituția în care muncesc trebuie să beneficieze de protecție maximă din partea autorităților responsabile. La această concluzie au ajuns participanții la un atelier de consolidare a capacităților, organizat pe 27-28 mai 2019 pentru angajați ai Centrului Național Anticorupție și ai Oficiului Avocatului Poporului. Activitatea se înscrie în proiectul PNUD „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”.

Deși Legea privind avertizorii de integritate a intrat în vigoare în noiembrie 2018, până în prezent încă nu a fost înregistrată oficial nicio sesizare. Pentru a informa populația despre acest mecanism legal de semnalare a practicilor ilegale, PNUD, în comun cu CNA și Oficiul Avocatului Poporului, va desfășura o campanie de comunicare. Totodată, PNUD va oferi sprijin instituțiilor la implementarea prevederilor legale.

„Este important ca oamenii să cunoască despre existența acestui mecanism de dezvăluire a practicilor ilegale în instituțiile la care sunt angajați și să apeleze la el atunci când se confruntă cu astfel de situații. În același timp, instituțiile direct responsabile trebuie să aibă capacitatea de a interveni prompt atunci când avertizorii de integritate semnalează ilegalități sau cazuri de corupție”, afirmă Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD.

Potrivit legii, CNA se ocupă de examinarea dezvăluirilor practicilor ilegale, în timp ce oficiul Avocatului Poporului este responsabil de asigurarea protecției avertizorilor de integritate.

„Suntem obligați să oferim o protecție eficientă în conformitate cu legea. Astfel, cei care vor avea curajul să denunțe acțiuni legate de corupție vor fi încrezuți că nu vor fi victime ale unor răzbunări și că pot beneficia de protecție”, a spus Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului.

Participanții la atelier au fost informați despre experiența Ungariei în implementarea legislației privind avertizorii de integritate. Zsuzsanna Baksa, reprezentanta oficiului ungar al Avocatului Poporului, a menționat că în țara sa legea privind avertizorii de integritate este în vigoare din anul 2014. Anual în Ungaria sunt înregistrate 200-300 de sesizări din partea persoanelor care semnalează cazuri de corupție sau ilegalități. Semnalarea cazurilor se face prin intermediul unui sistem informatic care permite asigurarea anonimatului avertizorului de integritate pe tot parcursul examinării dezvăluirii făcute de acesta.

Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul, care se desfășoară în perioada 2019-2021, contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, de implementare eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.