Judecătorii, instituțiile naționale pentru formarea judecătorilor și reprezentanții comunității se întrunesc pentru a asigura protecția drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV/TB și ale populațiilor-cheie

3 October 2019

Primul Forum Regional al Judecătorilor privind HIV, drepturile omului și legislația în Europa și Asia Centrală se desfășoară în perioada 3-4 octombrie 2019 la Chișinău, Moldova pentru a explora modul în care legea poate proteja mai bine drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV, ale populațiilor-cheie și ale celor care trăiesc cu tuberculoză. Evenimentul s-a axat și pe analiza factorilor sociali și structurali care sporesc vulnerabilitatea grupurilor date și pe dezvoltarea jurisprudenței privind cazurile de HIV și TB.  

Forumul a reunit peste 50 de participanți din șase state (Belarus, Georgia, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan și Ucraina), inclusiv judecători, reprezentanți ai Guvernului, ai mediului academic, organizații ale societății civile, reprezentanți ai populațiilor-cheie și agenții ONU.

Deși în regiune au fost înregistrate îmbunătățiri semnificative a cadrului legislativ relevant pentru HIV și TB, barierele legale persistă. Drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV, ale populațiilor-cheie cu risc sporit la HIV și ale persoanelor cu TB nu sunt protejate suficient și eficient.

„Situația în regiune este critică, iar judecătorii sunt bine poziționați pentru a aduce schimbarea și a contribui la aplicarea legii întru protejarea drepturilor acestor persoane”, a afirmat Gerd Trogermann, Manager al Centrului Regional PNUD din Istanbul. „Noi sperăm că acest forum a oferit o platformă mult așteptată pentru comunicare, deliberări și schimb de informații pentru membrii sistemului judiciar.”

Rata infecțiilor HIV descrește la nivel mondial, pe când în Europa de Est și Asia Centrală, epidemia HIV continuă să crească. Conform UNAIDS, aproximativ 1,7 milioane de persoane trăiesc cu HIV. Epidemia HIV a crescut cu 29% din 2010, reflectând insuficiența angajamentului politic și a investițiilor interne în măsurile de răspuns național la SIDA, în marea parte a regiunii.

Totodată, cadrul legislativ, politic și de reglementare care guvernează eforturile naționale de prevenire, tratament, îngrijire și suport trebuie să fie consolidate semnificativ. Unele obstacole majore includ: criminalizarea transmiterii HIV, a muncii sexuale, a consumului de droguri și/sau a păstrării de droguri pentru consum personal sau introducerea măsurilor punitive mai drastice; introducerea legislației homofobice și transfobice care este de obicei prezentată ca legislație „anti-propagandă”; măsuri punitive de „prevenire” adresate persoanelor cu HIV care sunt văzute ca o categorie de persoane care ar fi mai predispusă să comită crime; forțarea și constrângerea persoanelor să se testeze la HIV; urmărirea penală a persoanelor care nu sunt în stare sau nu doresc să urmeze tratamentul TB; reducerea spațiului în care organizațiile societății civile pot funcționa în calitate de prestatori de servicii pentru populațiile-cheie, persoanele care trăiesc cu HIV și persoanele cu TB, inclusiv accesul la resurse financiare.

„Rolul nostru în calitate de judecători nu se limitează doar la asigurarea procedurilor corecte respectând legislația națională sau executarea hotărârilor, dar trebuie să se bazeze pe ultimele dovezi științifice în conformitate cu standardele și practicile internaționale și principiile drepturilor omului”, a precizat judecătoarea Olena Volkova, Ucraina, la sesiunea de deschidere.

Au fost prezentate și discutate cele mai recente date medicale privind prevenirea, tratamentul și îngrijirea persoanelor HIV infectate și a infecțiilor conexe, recomandările regionale și internaționale recente privind HIV, co-infecțiile, legislația, drepturile omului și abordarea stigmei și a discriminării. Judecătorii au făcut schimb de experiențe privind provocările aferente litigiilor cu privire la HIV.   

„Știu cât este de important pentru o persoană ca mine să fie sigură că drepturile sale sunt protejate în toate instituțiile publice, inclusiv instanțele de judecată”, a declarat Anastasia Eva Domani, activistă transgender. „Mă bucur foarte mult să văd judecători progresiști care sunt gata să învețe mai mult despre epidemia HIV și TB, populațiile-cheie și bunele practici internaționale. În calitate de activistă și apărătoare a drepturilor persoanelor transgender, sunt sigură că acesta este doar începutul cooperării noastre. Este crucial să dezvoltăm un dialog bun cu judecătorii de acum înainte.”

Rolul judecătorilor nu se limitează doar la asigurarea conformării cu legislația și legitimarea procedurilor, dar presupune și aplicarea practicilor internaționale în contextul național și protejarea cu succes a drepturilor populațiilor-cheie, ca de exemplu, a persoanelor care trăiesc cu HIV și tuberculoză și a celor afectate de acestea.