InnoVoter, ediția a II-a: Tinerii concep platforme de afișare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

24 May 2019

Pe 24 mai 2019 a fost dat startul celei de-a doua ediții a InnoVoter, laborator de creație în domeniul electoral. 30 de tineri și tinere pasionați/ pasionate de inovații în IT participă la eveniment și au misiunea să creeze o interfață de afișare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

InnoVoter reprezintă o competiție de idei a developerilor și designerilor din Republica Moldova. Timp de trei zile, ei vor lucra în șase echipe și vor crea interfețe de prezentare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, de o manieră corectă și transparentă.

Evenimentul este organizat de Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin programul Matra.

Anul acesta, Comisia Electorală Centrală va lansa noul instrument informatic de raportare electronică a finanțării partidelor și concurenților electorali – modulul „Control financiar”. Noul modul va moderniza procesul de depunere a rapoartelor financiare de către toți concurenții electorali, precum și va automatiza verificarea acestora de Comisia Electorală Centrală. Un element-cheie al modulului este publicarea datelor pe pagina web oficială a Comisiei, ceea ce reprezintă și sarcina participanților la InnoVoter.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, este convinsă că InnoVoter va contribui mult la procesul de transparentizare a finanțării în perioada electorală. „La ediția de anul trecut, am văzut cu toții ce produse pot fi create datorită ideilor tinerilor developeri și designeri din Republica Moldova. Sunt convinsă că și la ediția de anul acesta, juriului îi va fi greu să aleagă o singură echipă câștigătoare a laboratorului. Mult succes participanților”.

„Fiind convinși că inovațiile și creativitatea pot da impuls și accelera dezvoltarea în toate domeniile vieții, PNUD Moldova susține Comisia Electorală Centrală în aspirațiile de modernizare a proceselor și sistemelor electorale. Astfel, contribuim la fortificarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie mai transparente și mai aproape de oameni, ceea ce se înscrie în Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 16 al Agendei 2030”, susține Valeria Ieșeanu, șefă de programe la PNUD Moldova.

Cele șase echipe de tineri vor lucra asupra ideilor lor vineri și sâmbătă, iar duminică, 26 mai vor prezenta prototipurile juriului. Trei dintre proiectele participante vor fi câștigătoare și vor primi premii din partea organizatorilor.