În premieră, funcționarii publici învață de la distanță cum să atragă diaspora în dezvoltarea locală

29 November 2019

În premieră pentru Republica Moldova, fiecare primar, consilier local și angajat al primăriei poate învăța online cum să atragă migrații în dezvoltarea locală. Toate acestea grație cursului de instruire la distanță plasat pe platforma de e-learning a Academiei de Administrare Publică.

Cursul a fost elaborat în baza unui model elaborat și testat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Guvernului Elveției, în perioada 2015 -2018.

Necesitatea unui astfel de curs a fost dictată de faptul că aproximativ 30 la sută din populația din localitățile rurale este plecată. În aceste condiții, autoritățile locale au o mare provocare în dezvoltarea comunităților.

Grație creării Asociațiilor de băștinași și a sinergiei formate între acestea și autoritățile locale, s-a reușit consultarea și implicarea moldovenilor plecați în întreaga lume. În acest context, a fost dezvoltat un model inovativ de implicare a diasporei în dezvoltarea locală, bazat pe un mecanism de 5 pași: politici bazate pe dovezi, instituții puternice, inovație, transparență și participare.

În ultimii 4 ani, în jur de 80 de primării din localitățile partenere ale proiectului „Migrație și Dezvoltare locală”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției, și-au desemnat în rândul angajaților, persoane responsabile de migrație și dezvoltare. Cu suportul acestora, rezultatele obținute la nivel local de îmbunătățire a condițiilor de trai au fost posibile. Datorită efortului depus de persoanele responsabile de migrație și dezvoltare în cadrul Asociațiilor, peste 20.000 de migranți au devenit parte a elaborării strategiilor locale de dezvoltare socio-economică.

Astfel, în perioada 2015-2018, peste 10 mii de moldoveni au transferat online peste 257 mii USD pentru 55 de proiecte de infrastructură și social-culturale realizate în 38 localități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”. Ulterior acest model a fost replicat de alte 100 de localități din Republica Moldova, care au demonstrat că pot valorifica migrația prin atragerea băștinașilor plecați în dezvoltarea localităților de origine.

„Pentru replicarea modelului la nivel național, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Programul Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3, aprobat prin hotărâre de Guvern, iar PNUD Moldova a elaborat acest curs online. Astfel, toate autoritățile locale și centrale au posibilitatea de a aplica acest instrument de dialog și cooperare directă cu băștinașii. În cazul unor întrebări specifice privind crearea Asociațiilor de băștinași și cooperarea acestora cu autoritățile locale, acestea pot fi elucidate și cu Congresul Autorităților Publice Locale care oferă toată asistența necesară”, susține Zinaida Adam, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Cele șase module ale e-cursului de instruire la distanță „Diaspora, Migrație, Dezvoltare și Reintegrare” se referă la 1) Diaspora, migrație și dezvoltare; 2) Impactul migrației internaționale asupra dezvoltării economice a Republicii Moldova; 3) Impactul migrației asupra dezvoltării sociale; 4) Integrarea migrației în politici de dezvoltare; 5) Crearea și dezvoltarea asociațiilor de băștinași; 6) Reintegrarea migranților întorși. Cursul de instruire online este disponibil funcționarilor publici responsabili de domeniul migrație din administrația publică centrală și locală.

Fiecare beneficiar al academiei poate să se înscrie la cursurile disponibile în condiţiile specificat în anunţurile periodic lansate pe site-ul Academiei de Administrare Publică: www.aap.gov.md.

După urmarea cursului de instruire la distanţă, Academia de Administrare Publică eliberează un certificat de absolvire.

E-cursul a fost elaborat în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” finanțat de Guvernul Elveției, în parteneriat cu Biroul Relații cu Diaspora, Organizația Internațională pentru Migrație și Academia de Administrare Publică.