Flash-mob: tinerii pledează pentru un sistem educațional liber de corupție

20 September 2019

Sistemul educaţional trebuie să crească o generaţie liberă de corupţie, iar elevii, studenţii şi părinţii ar trebui să renunţe definitiv la plăţile informale, mită sau favoritism. Acesta este unul dintre mesajele pe care le-au transmis voluntarii anticorupţie în cadrul unui flash-mob de promovare a integrităţii în educaţie, care a fost organizat astăzi, la Chişinău. Voluntarii au purtat pancarte pe care aveau imprimate mesaje anticorupţie: „În noul an de studii – fără corupţie!”, „Şcoala trebuie să crească o generaţie liberă de corupţie!”,  „Fără corupţie în şcoli şi universităţi!”,  „Fii liber, spune NU corupției” etc.

Ei au informat cetăţenii despre ce este corupţia, care sunt pedepsele pentru darea şi luarea de mită, unde pot apela în cazul în care li se cere mită etc.  Totodată, tinerii şi tinerele au distribuit elevilor şi studenţilor un pliant informativ întitulat „Corupţia pe înţelesul tuturor”. Activitatea a avut loc cu sprijinul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie.

Unul dintre participanţii la flash mob, Eduard Groza, colegiul „Vasile Lupu” din Orhei, afirmă că prin această activitate tinerii şi-au propus să contribuie la diminuarea dimensiunii fenomenului corupţiei. Tânărul îi îndeamnă pe studenţi şi elevi să se bazeze doar pe metode oneste atunci când vor să obţină note mari la teste sau examene. „Este important ca fiecare dintre noi să devină un exemplu pentru ceilalţi, să se bazeze în exclusivitate pe muncă şi cunoştinţele pe care le acumulează în procesul de studii. Ne dorim, de asemenea, ca în universităţi şi licee să se vorbească mai mult despre prevenirea corupţiei. Doar aşa putem educa o generaţie integră”, spune tânărul.

O altă participantă, Angela Bărbuță, afirmă că fenomenele ilegale din educaţie pot fi reduse prin implicarea mai activă a tinerilor. „Dacă fiecare dintre noi va semnala neregulile la care este martor şi nu va accepta sub nicio formă să ofere mită, vom avea mai multe şanse să punem capăt corupţiei”, afirmă tânăra.

Potrivit Olgăi Crivoliubic, manageră de proiect PNUD, tinerilor le revine un rol important în prevenirea corupţiei. „Voluntarii anticorupţie pot transmite informaţia de la egal la egal, iar asta este una dintre cele mai eficiente căi de informare. Pe parcursul anului curent PNUD a sprijinit mai multe acivităţi de informare a tinerilor despre fenomentul corupţiei şi promovare a integrităţii şi astfel de acţiuni vor fi organizate şi pe viitor”.

La rândul său, Ion Pruteanu, şef de direcţie la Centrul Naţional Anticorupţie, a menţionat că CNA a creat o celulă de intervenţie care examinează cazurile de colectare a plăţilor informale în sistemul educațional şi doar în prima săptămână a anului curent de studii au fost înregistrate 22 de sesizări de la părinţi.

Grupul de voluntari anticorupţie a fost format în luna aprilie de Centrul Naţional Anticorupţie. Susţinuţi de PNUD, cei 20 de tineri şi tinere au participat la mai multe activităţi de promovare a integrităţii în educaţie prin care şi-au propus să combată taxele neformale, favoritismul, copiatul - practici care generează corupţia în învăţământ.

Flash-mobul de promovare a integrităţii în educaţie va fi organizat în săptămânile care urmează şi în alte oraşe ale ţării, inclusiv Orhei şi Bălţi.  

Proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”

este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se va desfăşura în perioada 2019-2021 şi va fortifica capacitățile actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Flash mob no corruption in education 2019