Criza de mediu și soluțiile de adaptare au fost dezbătute la cea de-a 5-a ediție a Social Good Summit la Chișinău

26 September 2019

Criza de mediu a devenit cea mai gravă problemă a timpului nostru, resimțită de fiecare 8 din 10 persoane din regiunea Europei și Asiei Centrale. Chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi oprite, efectele lor se vor resimți încă multe secole înainte. Impactul schimbării climei și soluțiile pentru Republica Moldova au fost puse în discuție astăzi în cadrul celei de-a 5-a ediții a Social Good Summit, desfășurat la Chișinău de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Green City Lab.

„Persoanele vulnerabile sunt cel mai tare afectate de schimbările climatice, ce pot genera noi valuri de migrație în masă și conflicte. Doar în prima jumătate a anului curent, 10 milioane de oameni au fost strămutați intern în diverse țări, dintre care cca 7 milioane din cauza dezastrelor naturale datorate schimbărilor climatice, potrivit Internal Displacement Monitoring Center”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentată Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În Moldova, PNUD s-a angajat într-un parteneriat cu Guvernul, societatea civilă și sectorul privat pentru a elabora și promova politici și soluții de adaptare în agricultură, sectoarele forestier, sănătății, transport, energie și reducerea riscului de dezastre. PNUD sprijină proiecte-pilot de dezvoltare urbană verde, planificare a mobilității urbane cu emisii reduse, eficiență energetică și utilizare a energiei regenerabile în clădiri, precum și management eficient al deșeurilor.

În cadrul Social Good Summit a fost expusă o serie de lucrări ale caricaturistului Alex Buretz, dedicate schimbărilor climatice. Artistul a precizat că subiectele abordate sunt luate din viață și vizează comportamente cotidiene de daunele cărora oamenii nu sunt conștienți. Este vorba, printre altele, de lansarea baloanelor cu heliu, arderea anvelopelor sau utilizarea pungilor din plastic. În curând va fi lansată o bandă desenată (comix) pe tema schimbărilor climatice, a precizat Alex Buretz.

Furnizorul de energie electrică Gas Natural Fenosa a relatat rezultatele unui experiment social desfășurat în parteneriat cu PNUD, în cadrul căruia 20 de mii de consumatori au fost încurajați să reducă consumul de energie.

De asemenea, a fost prezentat modul de funcționare a fabricii de reciclare a plasticului ABS Recycling, audiența fiind încurajată să colecteze separat deșeurile pentru a facilita reciclarea plasticului, unul din principalii poluanți ai mediului.

O altă problemă abordată a fost starea râului Nistru, care alimentează peste 90% din populația municipiului Chișinău și de care depind cca 8 mln de oameni din Moldova și Ucraina. Apele acestuia sunt considerabil mai murdare decât norma, iar orașele Soroca și alte câteva orașe din Ucraina deversează apele reziduale direct în Nistru fără stații de epurare. În același timp, hidrocentralele construite pe fluviu au dus la răcirea drastică a apei, secarea râului și afectarea florei și faunei din bazinul râului. Cântărețul și activistul Pașa Parfeni s-a angajat să organizeze un festival care să implice ambele maluri ale Nistrului și să plaseze subiectul pe agenda publică.

Conceptul de economie circulară, reducerea consumului și utilizarea surselor de energie regenerabilă în operarea rețelelor de telefonie mobilă, a fost subiectul prezentării lui Julien Ducarroz, CEO, Orange. Acesta a prezentat programul Orange Green prin care compania își propune să reducă emisiile de CO2, precum și serviciile pe care le oferă clienților și comunității, cum ar fi smart mettering, instalarea a cinci stații de monitorizare a calității aerului în Chișinău sau iluminare inteligentă în orașele din Moldova.

Totodată, Orange și Agenția Spațială Europeană vor fi partenerii PNUD în organizarea Hackatonului de mobilitate urbană la mijlocul lunii octombrie, care va folosi datele geospațiale generate de telefoanele mobile pentru a propune soluții la problemele transportului public municipal.

Antreprenoriatul are o responsabilitate mare în promovarea și educarea principiilor de dezvoltare durabilă, consideră Vadim Rotaru, șef departament resurse umane și comunicare Metro. Potrivit acestuia, rețeaua reciclează anual în Moldova 350 de tone de plastic, hârtie și lemn. Programul Metro se bazează pe patru piloni – managementul resurselor, produse și lanțuri de aprovizionare, siguranța angajaților și implicare și dialog. „70% din clienți salută inițiativa de a înlocui pungile din plastic, iar 40% din cumpărători nu procură pungi, ne-a arătat experimentul efectuat timp de jumătate de an de Metro în parteneriat cu PNUD.”

Începând cu 2009, Social Good Summit se desfășoară concomitent în zeci de țări, în luna septembrie, atunci când liderii mondiali se întrunesc în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru a discuta problemele globale și căile de soluționare. Recunoscând că vocile și ideile cetățenilor, conectate datorită rețelelor de socializare și tehnologiilor, pot fi o forță pentru schimbare, PNUD, Mashable, 92 Street Y și Fundația Națiunilor Unite, extind dialogul global ONU și implică în discuție inovatori, activiști și antreprenori din întreaga lume.