Peste o mie de locuitori ai Chișinăului au descris calitatea vieții în capitală în cadrul unei cercetări desfășurate în perioada mai 2018 - aprilie 2019. Inițiativa aparține Laboratorelor de Inovații ale PNUD Moldova, MiLab și Green City Lab – și s-a desfășurat în parteneriat cu primăria municipiului Chișinău.

Cercetarea a îmbinat metoda calitativă, dar și cantitativă de colectare a informației. Pe lângă informația statistică, persoanele intervievate au fost încurajate să împărtășească o istorie personală la subiectul cercetării și să răspundă la întrebări de detaliere a experienței date. Sondajul a avut ca scop gruparea istoriilor cu aceleași particularități pentru stabilirea unor tendințe comune în vederea cercetării ulterioare.

Rezultatele studiului arată că cel mai mult oamenii sunt nemulțumiți de infrastructura de transport, aspectul neîngrijit al orașului și gestionarea ineficientă a spațiilor verzi. Respondenții s-au arătat mai preocupați de problemele orașului decât de cele din imediata lor vecinătate (curte, bloc).

„Calitatea vieţii în Chişinău evident că trebuie îmbunătăţită. Una din experienţele neplăcute cu care mă confrunt zi de zi este transportul public aglomerat care, capac la toate, din cauza ambuteiajelor nu respectă orarul de circulaţie. O altă situaţie durută pentru mine este murdăria de peste tot: străzi, curți, parcuri”, descrie Elena în chestionarul său.

„Lipsa iIuminării în spațiul public ne face viața nesigură. Doar în sectorul nostru s-au produs numeroase furturi, majoritatea pe timp de seară, noapte. De un an încercăm să rezolvăm această problemă”, menţionează Marius în istoria sa.

Cercetarea PNUD a scos în evidență percepția generală că lucrurile sunt gestionate într-o manieră greșită și haotică, intervievații afirmând că mizează mai curând pe propriile forțe și resurse decât pe cele ale comunității sau ale autorităților.

„Istoriile relatate de oameni dau posibilitatea de a capta şi înţelege fenomene complexe. Acestea au fost utilizate drept un mecanism de colectare, interpretare şi analiză a percepțiilor locuitorilor din Chișinău despre calitatea vieții", susține Dumitru Vasilescu, Specialist Politici, PNUD Moldova.

O sesiune de interpretare a rezultatelor sondajului a fost organizată cu participarea reprezentanților sectorului civil, a sectorului privat, autorităților locale și a urbaniștilor.

Informația colectată reprezintă un important suport datelor statistice și administrative deja existente și urmează să fie folosite la soluționarea problemelor recurente care reduc calitatea vieții în Chișinău.

Inițiative similare de colectare a opiniilor publice au fost derulate cu succes în regiunea Europei și Asiei Centrale și au rezultat în generare de soluții inovatoare la problemele exprimate de cetățeni.

Contact mass-media: Dumitru Vasilescu, PNUD Moldova, Specialist Politici, dumitru.vasilescu@undp.org, (+373) 60056 55

Icon of SDG 11

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD