Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Persoanele care dețin experiență în domeniile construcțiilor, alimentației publice, pedagogiei și ecologiei își pot valida competențele datorită unui program pilot al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Inițiativa este susținută de proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, implementat în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației, Misiunea în Republica Moldova și susținerea financiară a Guvernului Elveției.

Pe durata pilotării, au fost implicate patru centre de validare: Centrul de Excelență în Construcții, Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor; Colegiul „Alexei Mateevici” și Colegiul de Ecologie.

Persoanele care doresc să le fie recunoscută calificarea profesională trebuie să se adreseze la unul dintre cele patru centre de validare, în funcție de domeniul de specializare și interes, pentru a depune dosarul cu actele necesare. Ulterior, după susținerea unor teste, persoanele respective vor obține certificate care să le recunoască abilitățile profesionale.

Mai multe detalii despre etapele procesului de recunoaștere a calificărilor, inclusiv actele care sunt solicitate și datele de contact ale centrelor de validare, pot fi găsite aici.

Prin recunoașterea calificărilor non-formale și informale, se înțelege procesul prin care se confirmă de către o instituție abilitată faptul că o persoană deține abilități, cunoștințe și competențe profesionale, obținute prin experiență de muncă, dar fără a fi avut studii de specialitate. Astfel, persoanele care vor beneficia de serviciile de recunoaștere a calificărilor și vor obține certificatele respective, vor putea să se angajeze în câmpul muncii legal și mai rapid. Beneficiari pot fi atât persoanele din Moldova, cât și cetățenii reveniți de la muncă peste hotare, care au dobândit noi abilități profesionale lucrând în domenii diferite de ce cele în care au studii.

Pilotarea în cele patru centre de validare se va desfășura până la finalul primului trimestru al anului 2020. Urmează ca acest mecanism să fie implementat la nivel național și să cuprindă și alte domenii și meserii.

Până în prezent, deja au fost certificați parțial sau integral 15 candidați, la 6 meserii: brutar, cofetar, brutar, chelner, controlor-casier și instalator.

Prin susținerea acestei inițiative, se urmărește alinierea serviciilor sistemului educațional la necesitățile pieţei muncii, crearea condițiilor pentru muncă legală și decentă a muncitorilor moldoveni și reintegrarea facilă și eficientă în câmpul muncii a migranților reveniți în țară.

Icon of SDG 08

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD