Analiză: Efectul sistemului electoral mixt asupra egalității de gen în alegerile parlamentare

28 May 2019

Astăzi, 28 mai 2019, Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova au prezentat analiza din perspectiva egalității de gen a alegerilor parlamentare din februarie 2019. Datele sunt prezentate în comparație cu scrutinele precedente și cuprind participarea femeilor şi bărbaților în procesele electorale în calitate de alegători, candidați, funcționari electorali şi observatori.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, femeile au constituit 42 la sută dintre cei 632 de candidați desemnați pe circumscripția națională de 14 partide politice și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale, pentru funcția de deputat și deputată au concurat 322 de persoane, dintre care doar 21 la sută femei. În rândul candidaților independenți, această diferență procentuală a fost cea mai accentuată – doar 14 la sută din totalul de 57.

Deși toate partidele parlamentare au respectat cota de gen pentru circumscripția națională, datorită poziționării neomogene a candidatelor pe listă și a rezultatelor alegerilor, doar un partid are acum 40 la sută femei în lista sa de deputați.

Comparativ cu scrutinele electorale anterioare, Consiliile Electorale ale Circumscripțiilor Electorale au înregistrat o creștere a numărului de femei implicate la toate nivelurile.  Din 6500 funcționari electorali instruiți de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, 80 la sută au fost femei.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, prezentă la evenimentul de lansare a publicației „Alegeri parlamentare 2019 - Analiza de gen”, a afirmat: „Eu, în calitate de conducătoare a instituției care organizează alegerile în Republica Moldova, mă bucur că, uitându-ne la aceste date, observăm rezultate pozitive ce țin de aspectul de gen, dar concluzionez că mai e nevoie de multă muncă și multă comunicare și informare pentru a atinge obiectivele pe care și le-a propus și CEC, dar și statul, prin documentele pe care și le-a asumat la nivel internațional.”

Alla Skvorțova, specialistă programe, Guvernare efectivă, PNUD Moldova, a subliniat: „În ultimii ani, Republica Moldova a făcut pași importanți pentru a promova egalitatea de gen în politică, cum ar fi adoptarea cotei de gen. Însă, e nevoie de mai multe eforturi pentru a asigura șanse egale pentru femei și bărbați de a se implica în politică, iar scrutinul local general reprezintă o oportunitate pentru a avea mai multe primare, consiliere locale și municipale”.

Loretta Handrabura, expertă de gen, susține: „Această radiografie comprehensivă nu lasă loc de interpretări, dar de acțiuni pentru partidele politice și Comisia Electorală Centrală.”

Analiza alegerilor parlamentare din perspectiva egalității de gen a fost efectuată de Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin programul Matra.

PNUD a susținut efectuarea analizelor similare și pentru scrutinele: parlamentar din 2014, local general din 2015 și prezidențial din 2016.

2019 Parliamentary Elections - Gender perspective