Ședințele consiliului municipal din Strășeni sunt transmise în direct, cu sprijinul PNUD și RoAid

17 April 2019

Pe data de 16 aprilie 2019, mun. Strășeni a difuzat în direct pentru prima dată ședința consiliului municipal, utilizând echipament de transmisie on-line de ultimă generație, ca parte a eforturilor sale de a construi o guvernare locală fără corupție și transparentă.

Municipiul Strășeni a pilotat abordarea „insule de integritate" a PNUD, difuzarea live a ședințelor de interes public fiind unul din elementele de bază ale abordării. Metodologia, creată de Ana Vasilache și Ronald MacLean Abaroa, a replicat campania anti-corupție de succes a lui Abaroa, primar al orașului La Paz, Bolivia. Acesta este un instrument practic utilizat de lideri și manageri pentru a identifica și schimba politicile publice și sistemele organizaționale predispuse la corupție, prin intermediul unui proces strategic și participativ.

„Echiparea completă a sălii de conferințe a municipiului cu echipamente audio și video de calitate va asigura că activitatea autorităților va deveni mai transparentă și va favoriza o mai bună participare a locuitorilor. Aceasta va contribui la crearea unei culturi a integrității printre angajații și conducerea municipiului, la un mediu liber de corupție și, în ultimă instanță, la un nivel mai ridicat de încredere a populației în administrația locală", a remarcat Valentina Casian, primara orașului Strășeni, care se află la al doilea mandat.

De aceste îmbunătățiri efectuate în sala de conferințe vor beneficia 21.954 persoane care locuiesc în Strășeni, precum și peste 2.000 de migranți născuți în municipiu, care vor putea urmări și se implica în procesul decizional local prin consultări, propuneri și soluții, fiind parte din viața comunității lor.

Acțiunea a fost posibilă prin acordarea de Guvernul României a unui grant în valoare de 10.000 USD.

Strășeni a început pilotarea metodologiei „insula de integritate" în 2017. A fost adoptat un plan strategic, axat pe schimbarea sistemelor organizaționale corupte. Documentul a fost elaborat într-un mod participativ și a implicat administrația publică și funcționarii, liderii comunitari și alți actori, analizând vulnerabilitatea la corupție și elaborând soluții.

Până în prezent, municipalitatea a reușit:

  • Să înlăture barierele birocratice din cadrul primăriei;
  • Să efectueze achizițiile de valoare redusă prin noul sistem electronic național e-achiziții;
  • Să desfășoare o campanie de sensibilizare privind promovarea Planului urbanistic și să încurajeze raportarea construcțiilor ilegale sau neautorizate;
  • Să inițieze modernizarea întreprinderii municipale identificată de cetățeni drept una dintre cele mai vulnerabile la acțiunile de corupție.

Metodologia anti-corupție  „insula de integritate“ a fost deja implementată în peste 10 țări din Europa de Sud-Est și 20 de guverne locale și a fost recunoscută pe plan internațional datorită Premiului pentru Serviciul Public acordat de ONU.