36 de tineri vor deveni promOMotori ai dezvoltării locale și vor conecta semenii lor din diasporă la prioritățile comunităților natale

22 August 2019

36 tineri din localitățile partenere ale proiectului „Migrație și dezvoltare locală” se vor alătura Asociațiilor de Băștinași (AdB) existente și vor implica semenii lor din comunitate, precum și pe cei plecați în străinătate în dezvoltarea localităților lor natale. Toate acestea au fost agreate la tabăra de vară „E-drumul ACASĂ”, organizată în perioada 20-22 august 2019 de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul Guvernului Elveției.

Tinerii, cu vârste între 13-16 ani, au aflat că migrația poate fi oportunitate, iar ei pot contribui la schimbări pozitive în localitatea de baștină. Ei au învățat cum pot participa la dezvoltarea comunității și cum pot implica pe alți tineri, inclusiv pe cei plecați în străinătate.

„PNUD Moldova este o organizație care lucrează pentru oameni și, cel mai important, cu oamenii. Implicarea fiecăruia în acest proces este crucială. Această tabără susține tinerii care sunt o forță pentru dezvoltare locală. După aceste trei zile, participanții vor pleca adevărați prOMotori care vor avea o sarcină pe cât de captivantă, pe atât de responsabilă – să inspire alți semeni pentru a dezvolta localitățile lor de baștină”, a declarat Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, la deschiderea taberei.

Tabăra a demarat cu o sesiune de redescoperire a identității personale, urmată de întocmirea unei hărți a resurselor locale, unde tinerii au aflat cum pot crea sinergii pentru a implica în proiecte locale băștinașii, oriunde s-ar afla aceștia. Au fost organizate ateliere practice, dedicate instrumentelor inovative precum platformele de crowdfunding sau comunicarea pe rețelele de socializare.

Asociația Băștinașilor plecați din satul Vorniceni are o experiență de patru ani. Am înțeles că implicarea tinerilor este un element-cheie pentru dezvoltarea locală. Ne bucurăm că a fost inițiat un asemenea program, care ar dezvolta aripa tânără a asociației. Împreună putem să comunicăm online mai eficient cu băștinașii plecați, să organizăm activități inedite pentru consătenii de toate vârstele”, susține Vera Siminel, președinta AdB Vorniceni.

Începând cu anul 2020, grupurile de inițiativă ale tinerilor implicați în dezvoltarea asociațiilor de băștinași vor putea obține mici granturi pentru diverse proiecte. De asemenea, pentru a stabili mai ușor contacte cu semenii lor plecați din comunitate, absolvenții taberei din acest an vor participa  activ la organizarea taberelor locale pentru copiii din comunitate și cei plecați, începând cu vara anului viitor.

„A fost o experiență deosebită. Plec acasă cu multe idei și planuri: să atrag mai mulți tineri în Asociația de băștinași. Voi discuta cu tinerii din localitate, dar și cu cei care au plecat. Împreună  vom gândi și realiza proiecte concrete pentru localitate”, spune Vladislav Gherman, un tânăr din Sireți, raionul Strășeni.

Taberele din programul „Tinerii pentru acasă” vor fi organizate trimestrial în perioada anilor 2019-2022, pentru a asigura dezvoltarea continuă și armonioasă a grupurilor de tineri din cadrul  Asociațiilor de băștinași. Viitoarele ediții vor include tematici precum crowdfunding, vlogging, comunicarea eficientă online și offline, fundraising, implementarea de proiecte.