25 de bănci construite la imprimanta 3D vor fi instalate în această primăvară în Chișinău

22 March 2019

25 de bănci din beton tipărite la imprimanta 3D vor fi instalate în această primăvară pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Chișinău. Băncile sunt produse cu sprijinul proiectului „Orașe Verzi Durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Băncile sunt create după formula 3 în 1 și au în structura lor încorporate următoarele elemente: scaun pentru recreere, ghiveci pentru flori și urnă de gunoi. Băncile sunt produse după o metodă inovativă – construcție de beton creată prin imprimare 3D. Imprimanta aplică stratificat amestecul de mortar prin duze speciale. Această tehnică asigură crearea mobilierului urban de orice formă, reduce timpul și costurile de construcție. „Calculatorul dirijează printr-un software munca imprimantei. Prin această tehnologie asigurăm uniformitatea procesului și varietatea formelor. Procesul este automatizat, singura intervenție umană având loc doar la încărcarea periodică a sistemului de alimentare cu mortar. Tiparul unei bănci durează până la 8 ore”, spune Elena Meseaț, directoare executivă 3D Stroy SRL.

Compania este câștigătoarea unei competiții de granturi lansate în 2018 de PNUD, care vine să susțină soluţiile noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. Valoarea totală a grantului acordat companiei „3DStroy” este de 7.700 USD, compania venind cu o contribuţie proprie de 3.300 USD.

„Ne dorim dinamizarea iniţiativelor inovative care răspund provocărilor urbanizării, sporesc confortul oamenilor şi produc totodată un impact pozitiv asupra mediului ambiant”, declară Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Proiectul „Orașe Verzi Durabile” va lansa în luna aprilie un apel similar de granturi. Anunțul va fi publicat pe www.md.undp.org şi pagina de Facebook Green City Lab. Valoarea maximă a unui grant este de 8.000 USD. Propunerile de finanțare pot fi depuse de entităţi juridice înregistrate în R. Moldova. Participanţii la concurs trebuie să asigure minim 30% contribuţie proprie din valoarea totală a proiectului. Inițiativele acceptate în concurs vor acoperi domeniile:

  1. Mobilitatea urbană
  2. Gestionarea deşeurilor
  3. Eficienţa energetică şi valorificarea surselor de energie regenerabilă
  4. Planificarea urbană durabilă  

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.