Programul educațional Climate Box, lansat anul trecut de PNUD, care își propune să educe copiii despre stilul de viață prietenos climei și mediului, este studiat de apr. 50.000 de elevi din opt țări din Europa de Est și Asia Centrală.  

„Copiii și tinerii aduc energie și gândire creativă în acțiunile privind schimbările climatice. Rolul nostru este să-i implicăm și să-i abilităm prin educație inovativă și învățare cu privire la schimbările climatice”, a declarat Armen Grigoryan, Șeful echipei regionale în domeniul schimbărilor climatice, mediului și energiei.

Climate Box este o enciclopedie care ilustrează problemele climaterice, având în vizor copiii cu vârsta între 7 și 14 ani, care nu doar învață despre știința din spatele schimbărilor climatice, dar și primesc sfaturi practice cum să reducă dramatic amprenta lor de carbon.

Până în prezent, 50.000 de elevi au învățat în baza programului dat în școlile din Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Programul este de asemenea disponibil online, prin intermediul unei aplicații.

Climate Box a fost inițiat prin intermediul unui parteneriat dintre PNUD și Fundația Coca-Cola și a fost susținut datorită fondurilor oferite de Facilitatea Globală de Mediu și Guvernul Rusiei. Climate Box va fi preluat ulterior de alte state afectate grav de efectele climatice, atât din regiune, cât și din afara ei.   

Programul mai instruiește profesorii să includă schimbările climatice în programele școlare și implică ministerele educației din statele respective în activități de sensibilizare în cercurile academice. Doar în acest an, 750 de profesori din 8 state s-au implicat în instruiri și activități de sensibilizare susținute prin Climate Box. În total, 1.800 de profesori au beneficiat de instruire privind schimbările climatice.

PNUD a lansat primul concurs școlar internațional pentru cele mai bune proiecte în domeniul mediului. Câștigătorii se vor întruni la Astana, Kazahstan în aprilie 2019 la cea de-a doua conferință internațională organizată în cadrul programului Climate Box.

Icon of SDG 04 Icon of SDG 13

PNUD În lume