Proiectele PNUD în Republica Moldova

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) rămâne unul din cei mai transparenți parteneri de dezvoltare din lume, potrivit unui nou clasament global.

Indicele Transparenței Asistenței Externe, elaborat de Publish What You Fund, a clasat PNUD pe locul doi în topul global, fiind cea mai bine cotată entitate din sistemul ONU. Clasamentul a ajuns la a șasea ediție, incluzând în acest an 45 parteneri de dezvoltare.

PNUD a înregistrat valoarea de 95,4%, și respectiv o creștere de 2,1 puncte procentuale față de valoarea din 2016. PNUD constată că alte organizații vizate de acest indice și-au îmbunătățit considerabil propriile ratinguri, fiind inspirate de liderismul PNUD în asigurarea transparenței.

„Transparența reprezintă o piatră de temelie a activității noastre la PNUD. Ne străduim continuu să găsim modalități eficiente și inovatoare de a ne asigura că atingem obiectivul nostru de a fi un partener transparent și de încredere pentru toți cei care sunt interesați de activitatea noastră", a declarat Administratorul PNUD, Achim Steiner.

PNUD și-a asumat un angajament de lungă durată în ceea ce privește transparența. Ca membru al Inițiativei Internaționale privind Transparența Asistenței (IATI) de la înființarea sa în 2008, PNUD a desfășurat campanii de informare a țărilor partenere și agențiilor ONU, pentru a promova standardele de transparență a asistenței externe, astfel încât să se țină cont de ele la planificarea dezvoltării naționale, gestionarea finanțelor publice și responsabilitatea reciprocă în contextul asistenței externe, dezvoltării și asistenței umanitare.

„Salutăm clasamentul din acest an și suntem mândri că am continuat să ne îmbunătățim performanța globală în ceea ce privește indicele de transparență a asistenți externe. Constatăm numărul tot mai mare de organizații care au decis să se implice în eforturile de a asigura transparența și să participe la acest studiu valoros", declară Steiner.

Începând cu revizuirea indicelui de transparență a asistenței externe din 2016, PNUD a îmbunătățit și mai mult publicarea informațiilor despre proiecte și a datelor financiare după standardele IATI. Au fost depuse eforturi semnificative pentru a crește numărul de documente de proiect accesibile publicului, precum și rezultatele și impactul pentru dezvoltare.

PNUD a lansat astăzi un nou portal pentru transparență al PNUD, care conține o serie de inovații ce permit ca informațiile esențiale despre activitatea PNUD să fie accesate și înțelese de parteneri și publicul larg.

„Întotdeauna ne uităm la modalități de a inova, iar noul nostru portal de transparență este un exemplu excelent al acestui fapt. Acum, lumea poate să acceseze datele noastre și să înțeleagă mai bine cum lucrăm, unde lucrăm și ce realizăm", a spus Steiner.

Noul portal permite utilizatorilor să vizualizeze modul în care PNUD contribuie la dezvoltare în mai multe categorii, inclusiv pe țări, pe domenii tematice și prin contribuția la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Noul portal oferă, de asemenea, pentru prima dată, o platformă de formare online, accesibilă tuturor celor interesați, despre standardul IATI. Noul portal poate fi accesat începând de astăzi la open.undp.org.

Informație de contact: Adam Cathro, PNUD, +1 212 906 5326, adam.cathro@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD