Sprijin european: un sistem modern de încălzire pe biomasă a fost instalat la grădinița din Horești, Ialoveni

17 September 2018

Grădinița din Horești, Ialoveni, a renunțat la vechiul sistem de încălzire pe bază de gaze naturale și a trecut la energia curată. Din toamna curentă căldura în instituție va fi asigurată de biomasă, iar apa caldă – de energia solară. De condiții mai bune vor beneficia peste 230 de copii și circa 30 de angajați. Investiția a fost posibilă grație suportului financiar al Uniunii Europene oferit în cadrul Proiectul Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Fostul sistem de încălzire din grădinița de la Horești era învechit moral și fizic. Capacitatea acestuia – de numai 100 kw, nu permitea să fie asigurată o temperatură constantă în toate încăperile din grădiniță, care numără în total circa 2.000 metri pătrați. Astfel, când afară erau geruri mari, în sălile de grupă nu erau mai mult de 16 grade Celsius, iar administrația grădiniței era nevoită să conecteze reșouri electrice. Tot pe bază de electricitate era asigurat și necesarul de apă caldă, în instituție fiind instalate cinci boilere. Chiar dacă facturile la energie electrică ajungeau la sume astronomice, apa caldă oricum nu ajungea pentru toți.

Ca să rezolve problema, primăria din localitate a depus dosarul de participare la un concurs de granturi europene, iar cu banii obținuți – 60.294 Euro, a instalat tehnologii de ultima oră, care funcționează pe baza energiei soarelui și a biomasei. În sezonul rece căldura din instituție va fi asigurată de combustibil solid din biomasă (bricheți din rumeguș și resturi vegetale), iar apa va fi încălzită de la soare. Schema tehnologică prevede conectarea circuitului apei calde în circuitul centralei termice, atunci când energia emisă de radiația solară este insuficientă. Investiţiile europene au fost utilizate pentru construcția de la zero a unei clădiri pentru o centrală termică performantă şi pentru achiziţionarea și instalarea a două cazane cu o capacitate totală de 250 kW, precum şi a unui set de șase colectoare solare. Prin contribuția comunității – 14.937 Euro, a fost elaborat proiectul centralei, a fost construit depozitul pentru biocombustibil și s-au făcut reparații în interiorul grădiniței.

Căldura pe bază de biomasă va ajunge în grădiniță odată cu începerea sezonului de încălzire, iar apa caldă de la energia soarelui a început deja să fie furnizată în urmă cu câteva săptămâni. Angajații instituției spun că avantajele noilor instalații sunt evidente. „Am reușit deja să simțim confortul de a avea apă caldă oricând, fără a ne pune problema că va trebui să plătim prea mult pentru ea. Într-o grădiniță apa caldă nu e un lux, ci o necesitate. Copiii trebuie să se spele cât mai des pe mâini, avem nevoie de apă caldă la bucătărie, la spălatul veselei”, spune Elena Condurache, directoarea interimară a grădiniței.

Atât administraţia grădiniţei, cât și primăria afirmă că acest proiect este unul foarte bun pentru comunitate și, în special, pentru familiile care au copii la grădiniță. „Datorită sprijinului care ne-a fost oferit de Uniunea Europeană am reușit să realizăm un proiect la care visam demult – să asigurăm condiții bune pentru copii și pentru angajații de la grădiniță”, afirmă primarul, Petru Cigoreanu. El speră că în perioada următoare va reuși să acceseze fonduri pentru a aduce energia curată și în alte instituții de menire socială din localitate. „Cunoaștem că sistemele pe bază de energie curată nu sunt doar ecologice, dar și eficiente din punct de vedere economic. Avem producători de biocombustibil și în localitate, și în raion. Astfel, vom putea susține producătorul autohnton și vom contribui la protecția mediului. Economiile pe care le vom obține le vom utiliza pentru modernizarea edificiului grădiniței și pentru asigurarea condițiilor optime pentru copii”, afirmă Petru Cigoreanu.

Instituția preșcolară din Horești, Ialoveni, este una din cele 236 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate care au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015–2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011–2014) care a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.