Promotorii guvernării deschise din regiunea Balcanilor de Vest și Europei Centrale își unesc forțele pentru a asigura transparența și eficiența cheltuielilor publice

23 October 2018

Peste 50 de reprezentanți ai comunității guvernării deschise, autorităților locale și implementatorilor achizițiilor publice digitale din regiunea Balcanilor de Vest și Europei Centrale s-au reunit ieri, 22 octombrie 2018, la un atelier de lucru privind guvernarea deschisă și cheltuielile publice. Participanții au discutat și explorat oportunitățile de eficientizare a cheltuielilor publice, utilizând instrumentele guvernării deschise și experiențele din regiune.

Mișcarea pentru o Guvernare Deschisă a revoluționat modul în care guvernele își desfășoară activitatea în întreaga lume, impulsionând participarea cetățenilor și eficiența guvernării. „Contractarea deschisă este un prim exemplu al transformării aduse de inovațiile guvernării deschise. Portalul informațional Prozorro din Ucraina este primul din regiune care a transpus în viață contractarea deschisă. Acum, MTender din Moldova trece la următorul nivel – implementarea Standardului Datelor pentru Contractarea Deschisă, la fiecare etapă a achizițiilor digitale. Guvernarea deschisă se află în centrul sistemului de achiziții publice, pentru a spori astfel implicarea cetățenilor și mediului de afaceri la identificarea și soluționarea problemelor legate de achizițiile publice”, a declarat Eliza Niewiadomska, consilieră superioară la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Aproximativ 35 de guverne din întreaga lume utilizează în prezent contractarea deschisă ca o modalitate de oferire a accesului la informațiile privind achizițiile publice și de implicare a părților interesate, pentru a face achizițiile mai eficiente și mai transparente. Administrațiile locale și orașele mari urmează aceeași cale. Aproximativ jumătate dintre aceste administrații implementează Standardul Datelor pentru Contractarea Deschisă, care stă la baza deblocării și utilizării datelor publice de contractare pentru a ajunge la transparența deplină, pentru a stimula concurența și pentru a combate corupția la toate nivelurile.

„Sporirea transparenței procesului de achiziții publice contribuie la diminuarea corupției și consolidării încrederii în procurările publice, la toate nivelurile de guvernare, precum și asupra îmbunătățirii competitivității, a reducerii barierelor de accesare a contractelor pentru întreprinderile mici și mijlocii, toate acestea fiind esențiale pentru realizarea ODD-urilor până în anul 2030”, a declarat Valeria Ieșeanu, consilieră programe a Reprezentantului permanent PNUD Moldova.

„În medie, guvernele cheltuiesc aproximativ 20% din PIB-ul lor prin intermediul achizițiilor publice. Abordarea contractării deschise poate ajuta guvernele să se asigure că finanțarea publică se transpune în servicii publice mai bune și în îmbunătățirea calității vieții, care este în interesul public. Noi, cei de la Parteneriatul pentru Contractare Deschisă, împreună cu partenerii noștri, depunem eforturi pentru a ajuta guvernele să facă acest lucru, folosind datele structurate și implicând oamenii de afaceri și ONG-urile în utilizarea acestor date pentru propriile lor beneficii”, a declarat Karolis Granickas, manager superior de program, Parteneriatul pentru Contractare Deschisă.

Evenimentul a fost organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Parteneriatul pentru Contractare Deschisă, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Organizația Mondială a Comerțului, pentru a prezenta ideea și filozofia guvernării deschise și a contractării deschise pentru liderii municipali și alte părți interesate din regiune. Scopul reuniunii a fost împărtășirea experienței Moldovei și a altor țări din regiune, precum și sprijinirea utilizării Standardului Datelor pentru Contractarea Deschisă în regiune, în baza bunelor practici.