Foto: PNUD Moldova

Materialele de educație electorală pentru alegerile parlamentare din 2019 au fost adaptate, pentru a fi ușor de înțeles și accesat de diverse grupuri de alegători. Publicațiile au fost prezentate public azi, 26 septembrie 2018, la un evenimentul organizat de Comisia Electorală Centrală și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova.

Pentru prima dată în Republica Moldova, a fost elaborat și tipărit Ghidul Alegătorului, versiunea „Ușor de citit, ușor de înțeles” în limbile română, rusă și engleză. Această publicație este dedicată  informării persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale. Au mai fost prezentate broșura „Democrația contează – Participă!” și „Democrația se învață”, în limbaj Braille, împreună cu versiunea audio, accesibile persoanelor cu dizabilități de vedere.

„Comisia Electorală Centrală va continua să depună eforturi ca să asigure persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a-şi exercita pe deplin drepturile politice şi oportunitatea de a beneficia de aceste drepturi în măsură egală cu ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Consider că este de datoria noastră, a societății per ansamblu, ca să colaborăm, astfel încât, cele 5% din toată populația țării, ceea ce înseamnă peste 180 de mii de persoane cu dizabilități, să poată avea acces liber la informație și să-și poată exercita drepturile politice nestingheriți”, a subliniat președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu.

Directorul executiv al Alianței „INFONET”, organizația neguvernamentală care a muncit cot la cot cu Asociația „Motivație” la elaborarea acestor materiale, a menționat: „Pentru a reuși să ne planificăm viitorul, e nevoie de a asigura informare veridică și acces egal la vot tuturor cetățenilor”.

Tot astăzi, au fost prezentate materiale de educație electorală în limba găgăuză. Aceasta este o noutate atât pentru Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, cât și pentru Comisia Electorală din UTA Găgăuzia. Astfel, în UTA Găgăuzia au ajuns publicații precum Broșura „Democrația contează – Participă!” și posterul explicativ al sistemului electoral mixt, în trei limbi: română, rusă și găgăuză.

Prezent la eveniment, Marin Alla, director executiv al organizației non-guvernamentale „Tărnă Rom”, a relatat despre campania informațională desfășurată de echipele mobile în toate localitățile din Republica Moldova unde există reprezentanți ai minorității romilor.

Alla Skvorțova, specialistă de programe la PNUD, a declarat: „Doar prin consecvență, implicare, sinergii, susținere din partea comunității internaționale, dar și printr-un angajament ferm al statului materializat prin acțiuni concrete vom putea să asigurăm un proces electoral echitabil și accesibil în care fiecare bărbat și femeie, indiferent de grup social sau etnic, ca fiecare persoană se simtă importantă, iar vocea sa să fie una auzită”.

Campania de informare va continua până la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Icon of SDG 10 Icon of SDG 16

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD