Câte incidente cu arme de foc au fost comise în Europa de Sud-Est în timp ce am scris această știre?

9 May 2018

Foto: SEESAC

SEESAC (Centrul de Control a Armelor Mici și  Armamentelor Ușoare din Europa de Sud-Est) lansează Platforma de monitorizare a violenței armate (AVMP) - prima platformă digitală din Europa de Sud-Est care compilează date privind incidentele zilnice cu arme de foc din întreaga regiune.

Răspândirea necontrolată și utilizarea abuzivă a armelor de foc are consecințe umanitare și socio-economice, fiind o amenințare serioasă la adresa securității cetățenilor și afectând direct bărbați, femei, tineri și copii. În pofida acestei tendințe îngrijorătoare, în Europa de Sud-Est nu se produc date sistematice și de calitate privind impactul armelor de foc asupra societății. Pentru a acoperi acest decalaj, SEESAC lansează Platforma de monitorizare a violenței armate (AVMP) – prima platformă digitală din regiune care reflectă incidentele zilnice cu arme de foc.

AVMP monitorizează faptele săvârșite cu aplicarea armelor de foc care au loc în Europa de Sud-Est. Platforma include date din Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo*, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, începând cu anul 2014. Informațiile sunt colectate în majoritatea cazurilor din știri și includ detalii despre tipul incidentului, armele de foc folosite, sexul victimei și al făptașului, precum și reperele geografice. Platforma include și analize ale tendințelor, efectuate în baza seturilor de date disponibile.

Bojana Balon, Coordonatoare de proiect, SEESAC:

„La SEESAC, noi ne bazăm pe date. Câte arme au fost confiscate în ultimul an în Bosnia și Herțegovina, cât de multe femei au fost ucise cu arme de foc în Serbia - capacitatea de a răspunde la aceste întrebări în baza faptelor este ceea ce face diferența în munca noastră. Noi lucrăm cu guvernele pentru a colecta și analiza aceste date, utilizându-le pentru a îmbunătăți politicile în acest domeniu. În acest moment, AVMP completează datele oferite de instituțiile publice cu cele din mass-media într-un mod interactiv și digitalizat. Acest lucru permite cetățenilor să vadă cât de multe incidente cu arme de foc sunt comise în întreaga regiune, unde și de către cine sunt comise și permite experților o înțelegere mai bună a naturii, dimensiunii și impactului abuzului și deținerii ilegale a armelor de foc pentru această regiune."

Maria-Claudia Liller, Manageră calitate AVMP:

„În general, AVMP consolidează tendințele regionale pe care le cunoaștem deja. Întrebarea este ce cunoaștem noi acum și ce nu știam înainte de AVMP? De exemplu, știm că violența în familie este o problemă presantă în Europa de Sud-Est, dar AVMP ne oferă date că în Albania multe dintre aceste fapte sunt comise cu arme automate. Sau de exemplu, mass-media din Serbia califică violența în familie drept perturbare a ordinii publice și nu ca violență în bază de gen. Acest tip de date aduce lumină asupra noilor actori care pot fi implicați în lupta împotriva violenței armate. Jurnaliștii, de exemplu, pot contribui la elaborarea politicilor bazate pe date prin utilizarea informațiilor credibile atunci când relatează despre incidente de violență armată."

Mai multe informații despre modul în care funcționează AVMP sunt disponibile aici. AVMP este un produs SEESAC, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Deciziei 2016/2356 a Consiliului UE.

*Trimiterile la Kosovo se fac în contextul rezoluției Consiliului de Securitate 1244 (1999).