Au fost desemnate cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție

13.12.2016

În Săptămâna națională anticorupţie, pe 13 decembrie, au fost premiate articolele câştigătoare ale Concursului pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție. Competiția organizată de PNUD Moldova a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de prevenire a corupției și analiză a Centrului Național Anticorupție (CNA)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

“Jurnaliștii de investigație veghează asupra transparenței instituțiilor publice. Prin munca lor, jurnaliștii devin aliați în activitatea de combatere și prevenire a corupției”, a afirmat Vitalie Verebceanu, șeful Direcției generale prevenirea corupție al CNA.

“Jurnaliștii de investigație contribuie substanțial la prevenirea corupției prin expunerea funcționarilor corupți și prin solicitarea autorităților să ia măsuri pe marginea cazurilor investigate, totodată formând atitudinea de zero toleranță față de corupție și subliniind imoralitatea și impactul negativ asupra societății al acestui flagel”, a declarat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD.

La concurs au participat 15 jurnaliști, fiind înscrise 42 de materiale de investigație care vizează fapte de corupție, gestionarea frauduloasă a banilor și patrimoniului public, averi și afaceri nedeclarate etc, elaborate și publicate în perioada ianuarie – octombrie 2016.

Concursul a fost susținut de un juriu profesionist, format din reprezentanții mass-media și experți anticorupție și anume: Olga Crivoliubic, manageră a Proiectului de asistență a CNA; Angela Starinschi, ofițeră de presă al CNA; Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice din Moldova; Georgeta Stepanov, decana Facultății de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării și Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.

Investigațiile jurnalistice desemnate câștigătoare sunt:

Premiul I:

  • „Frații Chirtoacă, afaceri de „excepție” cu Primăria”, autor Victor Moșneag;
  • „Piața cerealelor din Republica Moldova, sub monopol rusesc”, autori Mădălin Necșuțu și Ilie Gulca;
  • „Mafia anabolizantelor. Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivi străini”, autoare Rața Mariana.

Premiul II:

  • „Carieră la Solonceni pentru firma șefului de la Cadastru”, autor Tudor Iașcenco;
  • „Vânătorii de bănci”, autori Ion Preașca, Iurie Sanduța, Roman Anin (Novaya Gazeta);
  • „Prețurile la medicamentele din Ucraina se „îngrașă” de trei ori până ajung în farmaciile din Moldova”, autori Svetlana Gore, Grigoriy Ivanchenko, Vladimir Sarkisyan și Natalya Zheleznova.

Premiul III:

  • „Piața medicamentelor - tranzacții suspecte pe filiera moldo-bosniacă” autori Dumitru Lazur, Olga Ceaglei, Miranda Patrucic (OCCRP), Jasna Fetahovic (cin.ba);
  • „Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, cu locuință de lux, dar beneficiar de ajutor material de la buget”, autoare Viorica Zaharia;
  • „(In)dependența de gaze a Republicii Moldova și Ucrainei”, autori Anastasia Cucuruz, Ghenadie Brega (Republica Moldova) și Elena Cernâșova (Ucraina).

Jurnaliștii au intrat în posesia unor premii de valoare, inclusiv camere video, laptop-uri performante și aparate foto profesionale.

La evaluarea materialelor de investigație s-a ținut cont de complexitatea articolului, calitatea documentării, originalitatea subiectului, instrumentele de prezentare şi vizualizare a datelor, impact/valoare socială, dar și de respectarea standardelor profesionale şi etice în procesul de documentare, de dobândire a informaţiei etc.

Concursul a avut scopul să încurajeze jurnalismul de investigație în elucidarea cazurilor de corupție şi să promoveze cooperarea autorităților publice cu mass-media pentru același obiectiv – crearea climatului “zero tolerață” față de corupție.

Informație de contact:

Olga Crivoliubic, manageră de proiect, olga.crivoliubic@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD