Peste 56% dintre familiile din R. Moldova își încălzesc casele cu sobe individuale

17.11.2016

Peste 56% dintre familiile din R. Moldova își încălzesc locuințele cu sobe individuale, iar în perioada rece a anului nu-și încălzesc întreaga suprafață a imobilului. Doar 22,4 % din moldoveni au acces la sistemul centralizat de încălzire. Din totalul locuinţelor doar 13,2% sunt racordate la sistemul centralizat de apă caldă și mai mult de jumătate nu au nici un sistem de încălzire a apei. Acestea sunt câteva din constatările Cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice, realizate de Biroul Național de Statistică cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), și al Comunității energetice.

Statisticile vor servi în special pentru determinarea consumului de energie în gospodăriile casnice, a structurii consumului, precum şi pentru formarea bazei de date pentru elaborarea indicatorilor de eficienţă energetică.

Alexandre Darras, attache, manager de proiecte în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a salutat elaborarea cercetării, care va permite dezvoltarea de politici bine argumentate în domeniul energetic. Oficialul a subliniat că Republica Moldova are un potențial mare de utilizare a biomasei în calitate de combustibil, care va asigura creșterea eficienței energetice, dar și un confort sporit pentru cetățenii ce nu au acces la încălzire centralizată.

Potrivit expertului Comunității energetice, Alenka Kinderman Lončarević, doar trei țări membre, printre care și R. Moldova, au reuşit să elaboreze o cercetare comprehensivă în acest domeniu.

Directorul general adjunct al Biroului Naţional de Statistică, Iurie Mocanu, s-a arătat mulţumit de elaborarea acestui nou instrument statistic, exprimându-și încrederea că datele vor fi utilizate eficient de către factorii de decizie din Guvern, dar și de sectorul privat.

Potrivit Cercetării, în perioada de referinţă, populația a cheltuit 3,6 miliarde lei pentru resurse energetice (cu excepția gazelor naturale și a energiei electrice), dintre care pentru procurarea gazelor lichefiate – 583,3 mln lei, brichetelor şi peletelor – 49,3 mln lei, lemnelor de foc – 2300 mln lei, deşeurilor lemnoase – 111,0 mln lei.

În medie, o gospodărie care utilizează lemne de foc drept sursă energetică a consumat 3,5 m3 pe an, cele care utilizează cărbune au folosit 259 kg, iar cele care se utilizează gaze naturale circa 567 m3.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1 aprilie 2015 – 1 aprilie 2016 pe un eşantion de 3500 de gospodării.

Informație de contact

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialistă în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD