Întreprinderile mici și mijlocii învaţă şi pot să fie mai inovatoare

26.06.2015

Foto: Vitalie Doroftei/PNUD Moldova

Peste 70 de reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) învaţă cum să promoveze inovaţiile în activitatea lor de business. Astfel, în perioada 26-27 iunie 2015, ei participă la o instruire organizată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Trainingul are loc în cadrul proiectului “Dezvoltarea inovatoare a afacerilor pentru creștere economică locală sustenabilă”, implementat de PNUD în parteneriat cu Ministerul Economiei și cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și Orange.

Sesiunile tematice sunt moderate atât de experți, cât şi de oameni de afaceri.

“Inovațiile nu înseamnă neapărat tehnologii complexe – poate fi vorba și despre procedee aparent simple, dar care nu sunt răspândite, fie că ne referim la managementul resurselor umane, fie la amenajarea spațiului de lucru. Utilizarea inovațiilor duce, întâi de toate, la o eficiență sporită în cadrul întreprinderii. Pe lângă asta, suntem convinși că întreprinderile inovatoare vor genera și noi posibilități de angajare la nivel local, aceasta fiind una din prioritățile noastre,” afirmă specialistul în politici al PNUD Moldova, Alexandru Oprunenco.

Astfel, participanții vor avea posibilitatea să preia bune practici în procesul de promovare a inovațiilor în sectorul ÎMM, de dezvoltare a strategiilor de business pentru inovații, de gestionare a drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi a fondurilor pentru promovarea inovațiilor în ÎMM.

Diana Fleştor, fondatoarea şi directoarea unei companii de training şi consultanţă în resurse umane, participantă la instruire, relatează: „Acest training se evidențiază pe fundalul multora anume prin tematica abordată. Îmi pusesem întrebarea, ce inovații aş putea implementa în compania mea ca aceasta să se dezvolte, şi pot spune că instruirea deja a depășit așteptările mele – am câteva idei şi pași concreți pe care o să-i urmez.”

Tot la 26 iunie curent a fost lansată oficial platforma www.inobiz.md – portal unic care oferă știri actuale, consultanță, posibilități de instruiri şi finanţare oamenilor de afaceri care doresc să aplice inovaţii.  

Totodată, a fost lansată şi competiția de granturi la care pot participa întreprinderile micro, mici sau mijlocii, create cu cel puțin doi ani înaintea datei aplicării, care își propun să implementeze inovații în afacerile sale. Suma maximă a grantului este de 8.000 USD, sau 60% din valoarea totală a proiectului, solicitantul acoperind nu mai puțin de 40% din bugetul acestuia. Data limită de depunere a dosarelor este 27 iulie, 17.00 ora locală, iar criteriile de eligibilitate și procedura detaliată de depunere a solicitării sunt disponibile la http://inobiz.md/financial-support/?lang=ro.

Informaţie de contact

Dumitru Vasilescu, Manager de proiect, tel: (373 22) 839 911, dumitru.vasilescu@undp.org. 

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD