Profesorii, generatori ai transformării digitale în școlile din Moldova

23 December 2021

Foto: Tekwill

Transformarea digitală poate însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți. Pe Piotr Cusursuz, profesor din Moldova, acest termen îl duce cu gândul la tinerețea sa, la perioada când abia făcea cunoștință cu noile tehnologii și prin intermediul cărora a reușit să comunice cu rudele plecate în străinătate.

Prima interacțiune a profesorului cu mediul online a fost atunci când a utilizat internetul pentru a ține legătura cu familia plecată peste hotare. Așa, viața a devenit mai frumoasă. Dacă mai înainte comunicarea cu cei plecați era costisitoare și deloc convenabilă, acum, datorită noilor instrumente digitale, conexiunea este oricând și oriunde.

Entuziasmul său pentru transformarea digitală și zelul pentru cele mai recente tehnologii se regăsesc și în activitatea sa în calitate de profesor de programare. Piotr Cusursuz este beneficiarul proiectului susținut de PNUD „Tekwill în fiecare școală”, care oferă profesorilor oportunități de alfabetizare digitală, cunoștințe și abilități pe care aceștia la rândul lor le pot împărtăși elevilor. Piotr este ferm convins că instrumentele digitale și tehnologiile pot ajuta Moldova în diferite moduri – de la prevenirea exodului de creiere până la creșterea PIB-ului țării (considerat ca fiind cel mai mic per capita din țările europene). „Abilitățile digitale ne oferă acces la orice tehnologie educațională de care am putea avea nevoie”, spune Piotr. „Abilitățile digitale ne deschid uși. Nimic n-ar fi imposibil, dacă elevii ar dispune de aceste capacități”.

Elevii învață programarea

Acum, Piotr Cusursuz predă programarea elevilor care peste câțiva ani vor intra pe piața muncii. Deținerea unor abilități în domeniul tehnologiilor, precum programarea, poate spori oportunitățile și salariul mediu al persoanelor care își caută un loc de muncă. „Zilnic apar circa 100 - 200 de anunțuri de angajare din partea companiilor care sunt în căutarea specialiștilor IT; cererea este mare”, menționează profesorul. „Un salariu mediu în Moldova este de 500 dolari pe lună, pe când salariile în sectorul IT pornesc de la 1000 sau 2000 dolari”.

Acest spor salarial poate nu doar îmbunătăți calitatea vieții, ci și contribui la oprirea fluxului de tineri calificați care părăsesc țara din motive economice, un fenomen cunoscut drept exod de creiere. Conform unui studiu recent al Fondului pentru Pace, Moldova înregistrează un scor de 7,5 din 10 pentru indicele exodului de creiere, ceea ce este cu două puncte peste media globală de 5,25. Prin instruirea tinerilor moldoveni de a se califica pentru noile locuri de muncă digitale, Piotr Cusursuz și colegii lui creează posibilități pentru următoarea generație de a găsi locuri de muncă de calitate, rămânând astfel în țara lor.

Ca și elevii din clasa lui Piotr Cusursuz, sunt mulți alții în toată Moldova care tind să deprindă aceste abilități tehnice de valoare. Însă, ca să poată preda, profesorii din Moldova trebuie în primul rând să învețe ei înșiși a programa.

Profesorii învață programarea datorită „Tekwill în fiecare școală”

PNUD a susținut autoritățile Republicii Moldova pentru a evalua nivelul național de digitalizare a țării, identificând progresul digital, precum și domeniile în care este nevoie de atenție sporită. Analiza a demonstrat că oamenii au diverse experiențe și abilități, fiind nevoie de a investi în alfabetizarea digitală.

Tekwill în fiecare școală” este un program inițiat cu suportul financiar oferit de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și PNUD Moldova. Fiind susținut și de EU4Moldova, acest program a fost conceput pentru a spori nivelul de alfabetizare digitală în școli, atât a elevilor, cât și a profesorilor.

Profesorii participanți beneficiază de formare continuă pe dimensiunea de tehnologii și cunoștințe digitale, inclusiv de oportunități de stagii de formare, pe parcursul anului școlar. Aceste programe pot ajuta profesorii să devină experți în astfel de subiecte precum designul grafic, dezvoltarea web, programarea și altele. De îndată ce stăpânesc un subiect, pot deja transmite noile cunoștințe discipolilor lor.

Astfel, Piotr Cusursuz pe lângă faptul că instruiește următoarea generație de programatori moldoveni, se auto-perfecționează. În timp ce elevii lui învață limbajul de programare Python, el învață despre evoluțiile în inteligența artificială și aplicațiile mobile, cunoștințe pe care apoi le va transmite discipolilor săi.

Un viitor mai digital

Transformarea digitală prin alfabetizarea digitală devine o realitate în Moldova. Această nouă abordare față de alfabetizarea digitală, susținută de evaluarea PNUD a nivelului național de digitalizare, servește drept un catalizator pentru învățare, în beneficiul mai multor generații. Analiza punctează domeniile cu potențial de digitalizare, de susținere a ideilor inovaționale, care să aducă beneficii pentru toți cetățenii.

„Tekwill în fiecare școală” este o inițiativă de succes, deoarece implică beneficii tangibile, aduce rezultate măsurabile pentru economia Moldovei, precum și pentru oameni. Programele de acest fel au un enorm potențial digital, care conturează un viitor mai bun. „Asta și reprezintă digitalul pentru mine. Ține de eliminarea barierelor”, conchide Piotr Cusursuz.