O companie din Moldova din domeniul tehnologiilor educaționale va contribui la angajarea tinerilor prin instruirea lor în domeniul IT

5 August 2020

Până la sfârșitul anului 2022, Codifun va angaja 100 de absolvenți ai universităților care, în alt mod, ar fi trebuit să părăsească țara pentru un venit stabil.

Peste 125.000 de persoane cu venituri mici din România, Republica Moldova și Ucraina vor beneficia de cursuri accesibile în domeniul tehnologilor informaționale (IT), astfel ca ulterior să se poată angaja mai ușor în câmpul muncii. Proiectul va fi implementat până în anul 2022 de compania de tehnologii educaționale Codifun, prima din Republica Moldova care s-a alăturat inițiativei „Business Call to Action” (BCtA).

BCtA își propune să accelereze progresul în direcția realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), inspirând companiile să dezvolte modele de afaceri incluzive care să angajeze persoane cu puterea de cumpărare mai mică de 10 dolari SUA pe zi (la valoarea dolarului din 2015) în calitate de consumatori, producători, furnizori și distribuitori. Inițiativa este susținută de mai multe organizații internaționale și desfășurată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Datele statistice arată că aproape 30 la sută dintre tinerii moldoveni cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani nu sunt încadrați în câmpul muncii și nici nu urmează vreun program educațional sau de formare (NEET). Creșterea numerică a acestui grup de tineri este asociată cu consecințe sociale pe termen lung și marginalizare, care le pot marca pe aceste persoane pe tot parcursul vieții. Potrivit unui raport din 2017, integrarea redusă a tinerilor în învățământ și în muncă poate duce și la pierderi economice mai mari de 2% din PIB.

Țările vecine, România și Ucraina, raportează rate NEET similar de înalte. Aceste statistici pesimiste sunt agravate de un decalaj semnificativ de gen. Astfel, în România, circa 1 din 4 femei este clasificată ca NEET, comparativ cu 1 din 25 de bărbați. Pentru femeile din Moldova cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani, rata este mai mare de 1 din 2.

Codifun își propune să contribuie la egalitatea economică prin oferirea cursurilor IT care să le dezvolte tinerilor și femeilor competențele necesare pentru a-și asigura un loc de muncă bine plătit în sectorul tehnologiilor moderne.

„Activitatea noastră se bazează pe principiul consolidării capacității resurselor umane în țările în curs de dezvoltare”, susține Veaceslav Caburgan, directorul general al Codifun. „Sprijinirea femeilor și a persoanelor care se situează la baza piramidei economice este un punct integrat al activităților noastre”.

Planul companiei include două modele de servicii: până la sfârșitul anului 2022 vor fi oferite cursuri IT la 125.000 de persoane cu venituri mici, dintre care 70% - femei și 75% - cu vârsta mai mică de 35 de ani, precum și vor fi oferite cursuri respective către cel puțin 200 de companii.

În baza modelului său „de la companie la consumator”, tinerii achită aproximativ 10 dolari SUA pe lună pentru a accesa un abonament online, unde pot obține competențe în imprimare 3D, dezvoltare web, design software și animație.

Platforma Codifun este distractivă - multe dintre cursuri adoptă o abordare a învățării în bază de jocuri - menținând totodată un standard riguros față de predare, de la instruirea inițială până la utilizarea cunoștințelor. La încheierea cursurilor, studenții pot primi sprijin suplimentar de la un mentor virtual, bazat pe inteligență artificială.

Pentru multe persoane din comunitățile beneficiare ale Codifun, costul abonamentului pentru utilizatori este încă departe de a fi accesibil. Din aceste considerente, aceasta oferă și un model „de la companie la companie”, conform căruia organizațiile plătesc pentru ca potențialii studenți să urmeze cursurile, apoi selectează cei mai buni candidați pentru angajare. Dacă un student este selectat, angajatorul poate avea încredere că a fost instruit temeinic de Codifun.

„Cooperarea Codifun cu companiile oferă o soluție creativă pentru combaterea sărăciei în regiunile defavorizate, oferind unora dintre cele mai sărace segmente ale populației educație și formare pentru locuri de muncă ale viitorului”, a declarat Luciana Aguiar, managera inițiativei „Business Call to Action”.

Compania are grijă să-și modeleze valorile pe plan intern. Până la sfârșitul anului 2022, Codifun va angaja 100 de absolvenți ai universităților care, în alt mod, ar fi trebuit să părăsească țara pentru un venit stabil. Aceasta, de asemenea, va colabora cu 50 de învățători și profesori cu venituri mici în vederea dezvoltării cursurilor pentru platformă. Autorii vor împărți veniturile în mod egal cu Codifun, asigurându-li-se un flux de venituri care le-ar putea dubla veniturile ordinare și i-ar putea scoate din sărăcie.

În 2018, Codifun a câștigat o competiție de proiecte inovatoare lansate de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și PNUD Moldova, cu un proiect care are ca scop automatizarea proceselor de învățare și utilizarea tehnicilor inovatoare de studii, pentru a ajuta tinerii să cunoască o nouă profesie modernă și să ajute companiile să-și antreneze viitorii angajați sau să-și recalifice personalul actual.