Imagine: creativeneko/Shutterstock.com

Coronavirus 2019 (COVID-19) a șocat lumea prin agilitatea și viteza sa de răspândire.

De când a apărut în China la sfârșitul anului trecut, virusul a înconjurat tot globul, ucigând peste patru mii de oameni, îmbolnăvind peste 113.000 și provocând interdicții de călătorie și carantine. Au fost anulate întruniri la nivel internațional și evenimente sportive, peste 290 de milioane de copii nu frecventează școala, iar piețele financiare nu își pot reveni. În unele țări, turismul, o ocupație vitală pentru mulți oameni, a fost practic sistat și multe locații culturale celebre sunt aproape pustii.

Se estimează că epidemia ar putea costa economia mondială 2 trilioane de dolari SUA.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că riscul unei pandemii a devenit „foarte real” și a solicitat „acțiuni timpurii decisive”.

Ajutor pentru cei mai vulnerabili

Epidemiile pot fi inversate, ceea ce necesită angajament politic ferm.

OMS a solicitat comunității internaționale 675 milioane USD pentru combaterea virusului.

Organizația Națiunilor Unite a alocat 15 milioane USD pentru a finanța activități esențiale, precum monitorizarea răspândirii virusului, investigarea cazurilor și susținerea laboratoarelor naționale.

A fost înființată o echipă a Organizației Națiunilor Unite pentru gestionarea crizelor, ghidată de OMS. PNUD are un rol cheie în această acțiune extinsă a ONU.

Bazându-ne pe experiența noastră de gestionare a COVID-19 în Asia-Pacific și pe eforturile noastre la nivel mondial în ceea ce privește Ebola, Zika, H1N1, SARS și MERS, a fost creată la Bangkok o echipă PNUD de gestionare a crizelor. Echipe similare vor fi formate și în alte regiuni, iar rețeaua noastră de politici globale va colabora cu alte țări pentru a se asigura că acestea dețin echipamentul necesar pentru a preveni și gestiona COVID-19 și pentru a se asigura că lanțurile lor de aprovizionare medicală sunt solide.

Păstrați-vă calmul și spălați-vă pe mâini

Virușii răspândesc nu doar boală, ci și frică. Experții în medicină și sănătate publică au accentuat în mod repetat că COVID-19 este motiv de îngrijorare și pregătire, nu și de panică. Aproximativ 80% dintre cei care se confruntă cu virusul vor avea simptome ușoare sau acestea vor lipsi total.

Pentru a distribui informații obiective, fără elemente de senzație, PNUD a încheiat un parteneriat cu AMV, una dintre cele mai mari agenții de publicitate din lume, precum și cu actorul, scriitorul și comedianul britanic Stephen Fry, în cadrul campaniei Tweet Zero. Acesta își propune să promoveze acțiuni simple care vă pot păstra în siguranță, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, aflarea la domiciliu în caz de boală și abținerea de a vă atinge fața.

Scopul campaniei este unul simplu: dorim ca tweet-ul să depășească răspândirea virusului, astfel încât, în întreaga lume, oamenii să se simtă siguri că se comportă într-un mod care îi va menține pe ei și pe cei dragi în siguranță.

Consecințe economice

Dacă nu este gestionată corect, epidemia ar putea avea consecințe economice de anvergură, ceea ce ar amplifica inegalitățile existente și ar încetini și mai mult eforturile lumii de a realiza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare a declarat că virusul ar putea provoca recesiune în unele țări și afecta creșterea anuală cu 2,5%. Banca Mondială a anunțat un pachet economic inițial de 12 miliarde USD pentru țările care se confruntă cu impactul focarului asupra sănătății și economiei.

PNUD va evalua impactul social și economic al virusului, va colecta resurse, va încheia parteneriate și va comunica despre riscuri și cum pot fi diminuate acestea. Sănătatea optimă este esențială pentru dezvoltarea durabilă și, ca parte a angajamentului său față de ODD 3 - sănătate și stare de bine – PNUD își va intensifica eforturile pentru a ajuta țările să beneficieze de îngrijire medicală universală.

Vom dedica resursele noastre pentru a sprijini țările cele mai afectate, unde sistemele de sănătate sunt cele mai slăbite, iar oamenii - cei mai vulnerabili.

Icon of SDG 03

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD