Observarea video a pacienților, panouri solare conectate la criptomonede, experimente comportamentale sau navigarea prin megadate (Big Data) sau date complexe (Thick Data). Acestea sunt câteva dintre proiectele pilot ale PNUD Moldova și Laboratorului său de inovații (MiLab), pentru a contribui la accelerarea dezvoltării și realizarea Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

„Acesta este un prim dialog și o oportunitate de a discuta și de a genera idei despre cum putem valorifica cunoștințele și experiența inovatoare în beneficiul populației Republicii Moldova. Cu siguranță vor urma un șir de dialoguri tematice care vor aborda provocările specifice ale contextului complex în care noi toți activăm”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentanta Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

La dialogul „Inovații pentru ODD-uri”, desfășurat pe 27 septembrie 2019, MiLab a prezentat câteva proiecte–pilot care au fost testate cu succes și pot fi extinse la o scară mai largă:

  • Programul de accelerare a ODD-urilor, un program de un an de dialog cu mediul de afaceri, pentru ghidarea ÎMM-urilor locale în armonizarea activităților lor cu practicile de afaceri durabile și lansarea unor produse/servicii noi cu impact pozitiv asupra ODD-urilor.
  • Platforma de megadate pentru dezvoltarea urbană, având drept scop valorificarea datelor despre utilizarea terenurilor, mobilitate, geo-referențiere a transportului public la optimizarea mobilității și a transportului public în orașul Chișinău. Platforma va contribui la reducerea emisiilor de CO2.
  • Panouri solare conectate la criptomonede, care urmează să fie instalate în spitalele publice. Panourile urmează să fie închiriate de investitori privați online prin SunExchange, piață mondială pentru achiziționarea și închirierea ulterioară a panourilor solare. În calitatea sa de metodă de finanțare participativă (crowdfunding), criptomoneda SolarCoin va fi acordată ca recompensă pentru producerea energiei regenerabile atât investitorilor, cât și beneficiarilor, după ce panourile solare vor deveni proprietatea acestora.
  • Experiment comportamental privind reducerea consumului de electricitate, parteneriat între PNUD Moldova, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie și Behavioural Insights Team pentru reducerea consumului de electricitate al gospodăriilor casnice în Chișinău, Republica Moldova, în vederea reducerii emisiilor nocive de la centralele electrice. Pentru realizarea acestui scop, partenerii au formulat două scrisori diferite pentru a fi expediate gospodăriilor casnice: în una din ele consumul de electricitate în KWh al gospodăriei era comparat cu cel al unui „vecin eficient din punct de vedere energetic”, iar în cealaltă se conținea valoarea monetară a facturii. Gospodăriile care au primit scrisoarea cu informații comportamentele au conservat 41.059 kWh de electricitate comparativ cu cei care nu au primit scrisoarea, astfel eliminând echivalentul al 27.920 kg de emisii de CO2 într-o lună.
  • Reproiectarea serviciilor publice, e-serviciu privind indemnizațiile pentru părinții cu copii, consiliere pentru șomeri.

„Faptul că sectorul privat este solicitat să participe la astfel de dezbateri ne dă posibilitatea să stabilim diverse domenii comune de interes, inclusiv sectorul regenerabilelor, a economiilor de energie. Este o oază de oportunitate pe care trebuie s-o folosim, fiindcă de ea beneficiază toți,” a afirmat Jose Luis Gomez Pascual, Manager de țară al Gas Natural Fenosa în Republica Moldova.

„Și noi suntem interesați să contribuim la realizarea ODD–urilor aici în Moldova, iar această discuție a fost foarte informativă cu privire la perspectivele viitoare pentru inovare în Moldova. Sper foarte mult la o colaborare de succes nu doar cu PNUD, dar și cu partenerii locali care au fost prezenți la eveniment,” susține Maroš Kramár, Diplomat responsabil de cooperarea pentru dezvoltare de la Ambasada Slovaciei.

PNUD susține inovațiile, deoarece provocările prezentului nu pot fi abordate prin soluții lineare, iar identificarea unor soluții potrivite necesită un mediu sigur pentru testarea diverselor ideii și scenarii. Doar în parteneriat cu Guvernul, companiile, partenerii de dezvoltare și populația, lumea inovațiilor devine plină de sens.

Pentru mai multe informații, contactați-l pe Dumitru Vasilescu la (373 60) 056556 sau dumitru.vasilescu@undp.org

Icon of SDG 09

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD