Cum reușesc rețelele de socializare să impulsioneze fenomenul de bulă informațională în Moldova și cum îl prevenim?

Cum reușesc rețelele de socializare să impulsioneze fenomenul de bulă informațională în Moldova și cum îl prevenim?

9 July 2021

„Cum reușesc rețelele de socializare să impulsioneze fenomenul de bulă informațională în Moldova și cum îl prevenim?” reprezintă un document de politici care explică noul fenomen în contextul organizării alegerilor, nu doar în Moldova, ci și în alte țări dezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Bulele informaționale pot fi definite ca medii în care opinia, învățarea sau convingerile politice ale utilizatorilor despre un anumit subiect se consolidează prin interacțiuni repetate cu semenii sau cu sursele care au tendințe și atitudini similare.

Cu toate că studierea fenomenului de bulă informațională a început destul de recent, există deja câteva studii de caz care demonstrează modul în care bulele informaționale create de platformele media sociale au influențat procesele și rezultatele electorale. Documentul de politici subliniază o serie de concluzii, dar și recomandări atât generale, cât și specifice actorilor implicați în organizarea alegerilor.

Analiza a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autoarei și nu reflectă neapărat opinia oficială a PNUD și USAID.

Document Type
Regions and Countries