Benzile desenate electorale cu ariciul Arci (4 ediții)

4 feb. 2021

Benzile desenate electorale au fost create pentru copii pentru a face cunoștință cu procesele electorale cu ajutorul desenelor și celor mai simple noțiuni care povestesc istorii interesante. Acestea reprezintă o noutate nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune.

Revista cu benzi desenate îl are ca personaj principal pe aricelul Arci, care îi ghidează pe cititorii mici prin toate etapele procesului electoral. La fel ca prietenii săi, Arci este activ și se implică în viața comunității sale. El vrea alegeri corecte, libere și deschise pentru toți.

Prima ediție a benzilor electorale (2019), intitulată „Arci la secția de votare”, explică într-un limbaj accesibil cum sunt organizate alegerile și care sunt regulile generale, ce înseamnă vot multiplu, cum votează persoanele cu dizabilități, de la câți ani ai dreptul la vot, etc.

Cea de-a doua ediție (2020) „Aventurile lui Arci peste hotare” descrie procedurile de votare peste hotare. Arci este în continuare personajul principal doar că de data aceasta călătorește dincolo de hotarele Republicii Moldova.

Cea de-a treia ediție (2020) „Arci contra COVID-19” explică copiilor care vor fi măsurile anti-pandemie luate la alegerile prezidențiale, cum trebuie să porți corect masca de protecție și cum îi ajută urna de vot mobilă pe cei care trebuie să stea acasă.

Și din cea de-a patra ediție (2021) „Arci – alegeri fără bariere” cei mici află ce este alfabetul Braille și limbajul mimico-gestual și cum sunt utilizate acestea la alegeri. De asemenea, imaginile povestesc și despre barierele directe pe care le întâlnește la secția de votare un alegător cu dizabilități locomotorii și explică ce înseamnă un proces electoral accesibil pentru toți.

Toate edițiile benzilor desenate electorale sunt accesibile în limbile română, rusă, ucraineană, găgăuză și romani.

Primele trei ediții ale materialelor informative au fost elaborate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” (Etapa I) implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Cea de-a patra ediție a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” (Etapa II) implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD