Descarcă publicația:

Alegeri parlamentare anticipate 2021. Analiza de gen

15 sept. 2021

La 11 iulie 2021, în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate, la care au participat 1 477 574 de alegători, constituind 53,09% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot. În cursă au fost înregistrați 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide politice, 2 blocuri electorale și 1 candidat independent. În premieră pentru Republica Moldova, au fost alese 40 de deputate și 61 de deputați, cele mai multe femei alese în istoria Legislativului țării.

Acest set de infografice reprezintă analiza de gen a alegerilor parlamentare anticipate din 2021, descriind datele pe următoarele capitole: managementul electoral, instruirea subiecților electorali, observarea alegerilor, concurenții electorali, participarea la votare, votarea în afara țării și analiza comparativă a participării la alegeri. De asemenea, setul de infografice include și date privind criteriul de vârstă și cel al amplasării geografice al alegătorilor. Sunt prezentate cele mai active la vot localități din Republica Moldova, dar și din afara țării.

Începând din 2014, PNUD Moldova susține Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în elaborarea și prezentarea analizei din perspectiva egalității de gen în alegeri. După fiecare scrutin național organizat, a fost prezentat publicului setul de infografice privind numărul și ponderea femeilor și bărbaților implicați în procesul electoral. 

Infograficele sunt elaborate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD, cu suportul poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD