Ghiduri pentru inițierea și dezvoltarea unor afaceri prietenoase mediului și reziliente la schimbări climatice

Ghiduri pentru inițierea și dezvoltarea unor afaceri prietenoase mediului și reziliente la schimbări climatice

3 May 2022

Ghidurile oferă cunoștințe și abilități practice necesare pentru inițierea și dezvoltarea unor activități economice prietenoase mediului și reziliente la schimbările climatice. Toate șase îndrumare au fost elaborate cu scopul de a promova mijloace de trai rezistente la schimbările climatice pentru a crește productivitatea agricolă și veniturile micilor producători agroalimentari.  

PRIMII PAȘI ÎN LANSAREA UNEI AFACERI ECOLOGICE

Îndrumarul include pașii necesari pentru a deveni antreprenor/antreprenoare, idei și opțiuni pentru inițierea unei afaceri eco, alegerea formei juridice și procedura de înregistrare, precum și analiza modelului de afaceri, elaborarea planului de afaceri și aspectele fiscale.

GESTIONAREA FINANȚELOR UNEI AFACERI

Îndrumarul include mai multe subiecte utile privind estimarea costurilor pentru lansarea unei afaceri, identificarea surselor de finanțare, elaborarea unui buget și calculul profitului, determinarea rentabilității și profitabilității afacerii, accesarea unui împrumut sau credit. Totodată, îndrumarul oferă exemple practice în calcularea unei investiții, bugetului de venituri și cheltuieli al unei gospodării, exemple de monitorizare a indicatorilor financiari și a bugetului fluxului de numerar.

MARKETING ȘI PROMOVAREA PRODUSELOR ECOLOGICE

Îndrumarul include analiza pieței, dezvoltarea strategiei, cercetările de marketing, branding, comunicare și promovare, managementul produselor, gestiunea relațiilor cu clienții, managementul prețurilor și al profitabilității, plasarea produselor în punctele de vânzare și alte aspecte care sunt necesare pentru a crea relații eficiente între vânzător și cumpărător.

ENERGIE DURABILĂ ȘI GESTIUNEA EFICIENTĂ A RESURSELOR ÎN GOSPODĂRII CASNICE

Îndrumarul respectiv oferă exemple practice în implementarea măsurilor de eficiență energetică și energie regenerabilă, îndeosebi, pentru femeile care desfășoară o activitate economică în gospodăriile casnice.

REZILIENȚA LA SCHIMBĂRI CLIMATICE

Acest îndrumar are drept scop de a prezenta informații utile despre schimbările climatice și exemple de adaptare în mai multe domenii, precum: agricultura, sectorul forestier și transportul. Totodată îndrumarul prezintă impactul schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea temperaturii, modificări ale regimurilor de precipitații, creșterea aridității climei.

PRACTICI ECOLOGICE ÎN AGRICULTURĂ

Îndrumarul oferă cele mai importante principii și aspecte ale agriculturii ecologice, cum ar fi asolamentul, îngrășămintele verzi, soiuri și semințe potrivite, managementul dăunătorilor și bolilor, crearea și menținerea unui ecosistem util pentru terenurile agricole, creșterea păsărilor și animalelor, precum și metodele de certificare ecologică a produselor, inclusiv aspectele legale.

Ghidurile au fost elaborate cu asistența financiară a Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.