Ghidul practic Jurnalism de mediu

Română

pdf (1MB)

Download

Ghidul practic Jurnalism de mediu

29 January 2017

Ghidul practic Jurnalism de mediu a fost elaborat în corespundere cu necesitățile de instruire ale jurnaliștilor, prezentând un material combinat, teoretic și practic, cu exemple și sfaturi.

În primul capitol, Principii ale jurnalismului de mediu, sunt redate argumente privind importanța Jurnalismului de mediu, rolul jurnalistului în reflectarea tematicii ecologice, principiile jurnalismului de mediu ș.a. Capitolul arată problemele societății moderne și rolul jurnalistului văzut prin prisma angajamentului de a servi interesul public și a aduce pe agenda zilei teme importante.

În capitolul Tehnici ale jurnalismului de mediu, lucrarea prezintă  sugestii și sfaturi pentru găsirea subiectelor de mediu, prezentarea subiectelor către editori, găsirea unghiului nou de abordare și comunicarea cu sursele. Ghidul a fost conceput pentru a fi o sursa o informație utilă atât pentru jurnaliștii începători, cât și pentru cei cu experiență. În același timp, jurnaliștii fără experiență vor găsi informații utile ce țin de pregătirea lor profesională pentru abordarea tematicii, precum și sugestii ce țin de documentare.

Cel de-al treilea capitol se referă la Tipurile de articole, fiind prezentată o selecție a celor mai întrebuințate tipuri de materiale, explicate din punctul de vedere a jurnalismului de mediu. Astfel, jurnalistul care va avea acest ghid va avea indicații precise cum se realizează o știre, relatare, reportaj sau investigație în domeniul mediului.

Ghidul este un instrument util jurnaliștilor care vor să-și dezvolte capacitățile de identificare și realizare a subiectelor de mediu. Acesta prezintă instituțiile responsabile de domeniu și atribuțiile acestora, date de contact și puncte de informare în domeniu din mediul neguvernamental. Totodată, ghidul vine cu o listă de termeni din domeniu, cu scopul de a facilita înțelegerea domeniului și clarificarea unor termeni necesari în realizarea de materiale jurnalistice explicite și accesibile publicului larg.

Lucrarea a fost elaborată în cadrul proiectului “Agenda naţională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, realizat de Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM), cu suportul programului “Consolidarea guvernării ecologice prin formarea capacităților organizațiilor non-guvernamentale (ONG)”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și livrat de Programul de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu.