CE FACEM NOI?

Răspuns la

situații de criză

În 2010, Republica Moldova a fost afectată de inundațiile cauzate de ploile torențiale de pe teritoriul României, Ucrainei și nordului Moldovei, ceea ce a dus la o creștere a nivelului apelor râurilor Prut și Nistru.

Activitatea noastră

Răspunsul PNUD-ului la situațiile de criză se bazează pe o abordare bine coordonată care permite întregii organizații să colaboreze eficient. Organizația dezvoltă, menține și actualizează în mod regulat un set de instrumente de intervenție și mecanisme de coordonare, pentru a răspunde situațiilor de criză în mod rapid, predictibil și eficient într-un spectru larg de contexte. Setul nostru de instrumente pentru răspuns la situațiile de criză include prezența rapidă în teren a primilor respondenți și organizarea echipelor de intervenție pentru evaluarea necesităților de recuperare, a necesităților în urma dezastrelor și conflictelor și accelerarea procedurilor în materie de achiziții și asistență operațională. Gestionarea crizelor are loc prin intermediul Unității PNUD de răspuns la situațiile de criză pentru a asigura o coordonare eficientă, o abordare solidă și un angajament de amploare, cu participarea actorilor umanitari.

Căderile masive de zăpadă din 2017

În aprilie 2017, ONU Moldova a reacționat prompt la solicitarea urgentă venită din partea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, când în Chișinău a fost anunțată stare de urgență. Solicitarea a venit ca urmare a căderilor masive de zăpadă din regiunile de sud și centru ale țării. ONU a procurat și livrat autorităților generatoare electrice, moto-ferestraie și combustibil. Aceasta le-a permis să ofere acces la sursele de electricitate, să garanteze siguranța în zonele în care au fost avariați copacii și să asigure accesul la localitățile blocate. PNUD se numără printre agențiile ONU care au coordonat rapid și eficient măsurile de răspuns și de achiziții comune.

Inundațiile din 2010

În iunie 2010 ploile torențiale de pe teritoriul Ucrainei și nordul Moldovei au dus la creșterea nivelului apei din râurile Prut și Nistru. Cele mai mare distrugeri au fost cauzate de inundațiile de pe Prut, fiind afectate raionale din vestul țării. După intensitate și suprafață, aceste inundații s-au dovedit a fi cele mai puternice din ultimele decenii. Inundațiile au afectat aproape 13.000 de oameni, au afectat grav infrastructura, culturile agricole, șeptelurile au fost luate de torentele de apă, au fost avariate locuințele și, drept urmare, oamenii au fost nevoiți să-și părăsească locurile de trai. Agențiile ONU și-au unit eforturile, datorită rolului de lider al PNUD, pentru a răspunde necesităților prioritare ale moldovenilor, cu scopul de a atenua impactul negativ al inundațiilor. Acest fapt s-a realizat prin intermediul unor activități specifice, care au constat din următoarele componente: asistență pentru recuperare, resurse financiare pentru muncă (cash for work), consolidare a capacităților pentru serviciile de sănătate și serviciile medicale de urgență, consolidare a capacităților pentru serviciile medicale de urgență în materie de obstetrică și sănătate maternă, recuperare a mediului înconjurător și un sistem de avertizare rapidă și prevenire a dezastrelor naturale. Beneficiarii direcți ai acestor activități au fost populația din zonele afectate în mod direct de inundațiile din vara anului 2010. Beneficiarii indirecți au fost restul persoanelor din zonele inundate și din toată țara.

Ca urmare a unei cereri oficiale din partea Cabinetului Primului Ministru de a realoca fonduri din proiectele permanente de dezvoltare locală pentru localitățile afectate de inundații, a fost redirecționată o sumă de 200.000 USD (20.000 USD per sat) din cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată în 5 cele mai afectate sate (primăriile din satele Obileni, Nemțeni și Cotul Morii din raionul Hâncești și primăriile din satele Stoianovca și Țiganca din raionul Cantemir).

Seceta din 2007

Prin intermediul Proiectului ONU „Acordarea asistenţei de urgenţă şi tehnice în depăşirea crizei secetei în Moldova”, peste 383.000 de victime ale secetei au primit semințe de grâu, îngrășăminte, combustibil, furaj, semințe de porumb și pachete alimentare. De asemenea, prin intermediul acestui proiect, 22 de sate din raioanele grav afectate de secetă au beneficiat de sprijin în numerar ca recompensă pentru executarea lucrărilor publice de reabilitare a diverselor facilități din aceste comunități. În urma proiectelor implementate în cele 22 de sate, aproape 47.000 de cetățeni au beneficiat de ajutor. Seceta catastrofală din vara anului 2007 a compromis roada de pe suprafața a 80% din terenurile agricole din Republica Moldova. În acest mod, siguranța financiară și alimentară a unui număr mare de producători agricoli, familii din zonele rurale și, în mod special, persoane social-vulnerabile, a fost grav afectată.

Descoperă

Se încarcă…
Se încarcă…
Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD