CE FACEM NOI?

Răspuns la

situații de criză

Crizele afectează în primul rând populația săracă din regiunile rurale și femeile

Moldova este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice și la dezastre, cu o medie anuală a pierderilor economice de 2,13% din PIB. Datorită evenimentelor catastrofale cu o probabilitate anuală de 0,5%, țara va pierde 10% din PIB pe an. Dezastrele afectează în primul rând populația care trăiește în zonele rurale, în care sărăcia este de 7,5 ori mai mare decât în orașele mari și femeile, care sunt mai vulnerabile și expuse riscurilor de dezastre. Conform scenariilor climatice, în Republica Moldova se așteaptă ca temperatura medie să crească cu 2-3° C până în anul 2050, ceea ce va genera mai multe fenomene climatice acute și, respectiv, o frecvență și o magnitudine sporită a dezastrelor legate de climă.

Viteză, eficiență și predictibilitate

PNUD se angajează să susțină țările aflate în situații de criză și să pună în aplicare măsuri de intervenție imediată și măsuri de salvare prin ajutarea comunităților în consolidarea rezilienței, abilității de a face față provocărilor și redresării cât mai curând posibile de pe urma evenimentelor naturale neașteptate și perturbatoare. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare contribuie enorm la aceste eforturi prin prezența sa imediată la fața locului în urma declanșării situațiilor de criză și prin acordarea de ajutor umanitar pentru recuperarea de lungă durată. Datorită capacității sale de mobilizare, PNUD, de asemenea, facilitează coordonarea intersectorială și colaborarea pentru prevenirea eficientă a dezastrelor, pregătirea și răspunsul eficient în caz de situații de criză.

Crize

Ninsorile abundente din 2017
Ploile abundente, grindina și înghețul târziu din 2016
Inundațiile din 2010
Seceta din 2007

383.000 de bărbați și femei

AU BENEFICIAT

de semințe de grâu, îngrășăminte, combustibil, furaj, semințe de porumb și pachete alimentare pentru a se recupera după seceta din 2007, care a compromis roada de pe suprafața a 80% din terenurile agricole din Republica Moldova.

Descoperă

Se încarcă…
Se încarcă…
Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD