Pandemia COVID-19

Umanitatea are nevoie de liderism și
solidaritate pentru a învinge COVID-19

 

Pandemia de coronavirus reprezintă criza globală de sănătate definitorie pentru timpurile noastre și una din cele mai mari provocări de după cel de-al doilea război mondial. De la apariția sa la sfârșitul anului trecut, virusul s-a răspândit pe toate continentele.  

Am ajuns acum la tragicul antirecord de peste două milioane de decese, iar umanitatea resimte o povară grea a acestor pierderi de vieți omenești.

„Creșterea numărului de decese este dramatică. Trebuie să ne unim forțele pentru a încetini răspândirea acestui virus”. - Administratorul PNUD, Achim Steiner.

COVID-19 însă este mai mult decât o criză de sănătate, având implicații fără precedent în plan socio-economic. Pandemia debusolează fiecare țară pe care o afectează, având forța de a genera efecte devastatoare de ordin social, economic și politic, care vor lăsa cicatrici profunde.

PNUD și-a asumat rolul de lider în gestionarea răspunsului socio-economic la pandemie, sprijinind acțiunile Coordonatorilor rezidenți ONU și al echipelor de țară ale ONU. Toate aceste eforturi rezonează cu răspunsul în domeniul sănătății, gestionat de OMS, și cu planul global privind răspunsul umanitar.

În fiecare zi, oamenii își pierd locul de muncă și veniturile, fără șansa de a afla când se va reveni la normalitate. Mici state insulare, dependente de turism, au hotelurile goale și plaje pustiite. Organizația Internațională a Muncii estimează că 400 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute. 

Potrivit previziunilor Băncii Mondiale, în acest an volumul remitențelor va scădea cu 110 miliarde dolari, ceea ce ar însemna că 800 de milioane de oameni nu vor putea să facă față necesităților de bază.

 

Răspunsul PNUD la criza provocată de COVID-19

Fiecare țară trebuie să reacționeze imediat pentru a se pregăti, pentru a răspunde și pentru a se recupera. Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a făcut public Planul global ONU de răspuns la criză destinat persoanelor cele mai vulnerabile, realizarea căruia necesită un buget de 2 miliarde de dolari. Țările în curs de dezvoltare ar putea înregistra pierderi în venituri de 220 miliarde de dolari, iar Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare a lansat un apel pentru a colecta 2.5 trilioane de dolari.

În baza experienței noastre cu alte focare de infecții precum Ebola, HIV, SARS, tuberculoză și malarie, precum și a parcursului de durată de colaborare cu sectorul public și privat, PNUD va ajuta țările să răspundă urgent și eficient la COVID-19, ca parte a misiunii sale de a eradica sărăcia, de a reduce inegalitățile și de a edifica rezistența față de crize și șocuri.

Noua etapă a răspunsului PNUD la criza COVID-19 se va axa pe sprijinul autorităților în a privi dincolo de recuperare, către anul 2030, prioritizând și gestionând complexitatea a patru domenii: guvernarea, protecția socială, economia verde și revoluția digitală. Această etapă confirmă rolul PNUD de lider în răspunsul socio-economic al ONU.

Aflați mai multe despre abordarea PNUD aici.

 

„Deja muncim, alături de familia ONU și alți parteneri, pe trei priorități imediate: sprijinirea domeniul sănătății, inclusiv achiziționarea și furnizarea de produse medicale esențiale, fiind ghidați de OMS, consolidarea gestionării și răspunsului la crize și abordarea impactului critic de ordin social și economic.” Administratorul PNUD Achim Steiner

 

Va fi nevoie ca toată societatea să limiteze răspândirea COVID-19 și să amortizeze impactul potențial devastator pe care îl poate avea asupra oamenilor și economiilor vulnerabile.

Trebuie să reconstruim încrederea și cooperarea în interiorul fiecărei țări și între națiuni, între oameni și guvernele lor.

Sprijinul PNUD va contribui, de asemenea, la asigurarea ca răspunsurile fiecărei țări să fie cuprinzătoare, echitabile și incluzive, astfel încât nimeni să nu fie exclus și țările să poată continua să progreseze în îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În timp ce ne concentrăm pe contracararea COVID-19, trebuie să luăm în considerare și modalități de a preveni o pandemie similară. Pe termen lung, PNUD va analiza modalități de a ajuta țările să prevină și să gestioneze mai bine astfel de crize și să se asigure că lumea va folosi pe deplin aceste lecții învățate.

Un răspuns global acum este o investiție în viitorul nostru.

Răspunsul PNUD în Moldova


Sprijinim Moldova încă din primele etape ale acestei crize. Lucrăm îndeaproape cu autoritățile, ca parte a răspunsului comun al ONU și al partenerilor de dezvoltare, pentru a ajuta la achizițiile de echipamente și dispozitive medicale de primă necesitate, pentru a evalua necesitățile de recuperare pe termen lung și pentru a ajuta țara să dezvolte un răspuns multisectorial incluziv la pandemie, pentru a-și proteja cetățenii și economia, pentru ca nimeni să nu fie exclus.

Aflați aici mai multe despre răspunsul la COVID-19 al PNUD Moldova.  

 

 

 

Explorează date deschise despre răspunsul nostru la pandemia COVID-19: managementul crizei, sprijin pentru sistemul de sănătate și recuperarea socio-economică

 

 

Descoperă

Se încarcă…
Se încarcă…
Se încarcă…
Se încarcă…

 

Monitorizează COVID-19 în Moldova

(platformă adaptată de UNFPA Moldova)

 

Icon of SDG 01 Icon of SDG 03 Icon of SDG 05 Icon of SDG 10 Icon of SDG 17

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD