COVID-19 hero background

Pandemia

COVID-19

Un răspuns global integrat reprezintă o investiție în viitorul nostru

Pandemia de coronavirus reprezintă criza globală de sănătate definitorie pentru timpurile noastre și una din cele mai mari provocări de după cel de-al doilea război mondial.

Virusul a infectat peste 230 de milioane de oameni și continuă să evolueze și să se răspândească. Ne apropiem acum de tragicul antirecord de 5 milioane de decese, iar oamenii se confruntă cu durerea insuportabilă a pierderii celor dragi.

„Creșterea numărului de decese este dramatică. Trebuie să ne unim forțele pentru a încetini răspândirea acestui virus”.
Administratorul PNUD, Achim Steiner

Criza pandemică este și una de natură socio-economică. Pandemia debusolează fiecare țară pe care o afectează, având forța de a genera efecte devastatoare de ordin social, economic și politic, care vor lăsa cicatrici profunde.

Banca Mondială afirmă că 97 de milioane de oameni au fost ajuns să fie săraci în 2020, ceea ce reprezintă o creștere fără precedent.

Organizația Internațională a Muncii estimează că 205 milioane de oameni vor fi șomeri în 2022, față de 187 milioane în 2019.

Răspunsul PNUD la criza provocată de COVID-19

Bazându-ne pe experiența noastră în gestionarea crizelor Ebola, HIV, SARS, TB și malarie, precum și pe parteneriatele de durată cu sectorul privat și public, PNUD este lider pe răspunsul socio-economic al ONU la COVID-19, ca parte a misiunii sale de eradicare a sărăciei, reducere a inegalității și creștere a rezistenței la crize și șocuri.

Deși pandemia a scos la iveală situații care au demonstrat ingeniozitate și expertiză logistică – vaccinurile au fost dezvoltate și sunt distribuite în timp record și au fost administrate peste 6 miliarde de doze – ea a aprofundat inegalitățile existente și a expus diviziuni profunde, care vor avea un impact enorm asupra societăților și economiilor.

Panoul global care reflectă echitatea vaccinurilor COVID-19, o inițiativă comună a PNUD, OMS și a Universității din Oxford, a constatat că inegalitatea reprezintă un risc pentru redresarea economică deplină și că țările cu venituri mici ar putea adăuga 38 de miliarde de dolari la previziunile lor privind PIB-ul pentru 2021, dacă ar menține aceleași rate de vaccinare ca și țările bogate.

Pledăm pentru instituirea unui venit de bază temporar, pentru a ajuta cele mai sărace femei din lume să facă față efectelor economice ale pandemiei și să prevină creșterea inegalităților.

„Împreună putem și trebuie să prevenim violența peste tot, de la zonele afectate de război până în casele oamenilor, în timp ce lucrăm pentru a învinge COVID-19”.
Secretarul General ONU, António Guterres

COVID-19 a mai provocat o pandemie „din umbră”, cea a violenței în bază de gen, care a crescut în ceea ce Secretarul General al ONU, António Gutteres o descrie ca „un val global înfiorător”.

Panoul statistic gender dezvoltat de PNUD analizează numeroasele moduri interconectate în care pandemia le-a îngreunat viața femeilor – de la riscuri economice, de sănătate și sociale disproporționate până la o povară mai mare de îngrijire neremunerată și de treburi casnice. Panoul își propune să ofere informații nu numai pentru a rectifica inegalitățile de lungă durată, ci și pentru a construi o lume mai egală între sexe.

PNUD este de părere că lumea are de câștigat, dacă vor fi mai multe femei în funcții de conducere. Raportul PNUD elaborat în comun cu Universitatea din Pittsburgh arată că blocajele cu care se confruntă femeile în calea către putere subminează răspunsul la pandemie. Prima cercetare aprofundată a problemei – care a chestionat 170 de țări – constată că, în ciuda competenței demonstrate de femeile lidere, acestea continuă să întâlnească obstacole în accederea către cele mai înalte niveluri de putere și influență.

Pandemia a expus cât de profund este decalajul digital, care îi afectează pe cei care nu au acces fiabil la Internet și cât de multe eforturi sunt necesare pentru a ne asigura că oportunitățile de muncă, educație și servicii publice sunt accesibile tuturor.

Răspunsul nostru la COVID-19 este conceput pentru a ajuta factorii de decizie să privească dincolo de redresare, spre anul 2030, făcând alegeri și gestionând complexitatea și incertitudinea în patru domenii principale: guvernanță, protecție socială, economie verde și transformare digitală.

Trebuie să reconstruim încrederea și cooperarea, în interiorul și între națiuni, precum și între oameni și guvernele lor.

Sprijinul PNUD va contribui, de asemenea, la asigurarea faptului că răspunsurile țărilor sunt cuprinzătoare, echitabile și incluzive, astfel încât nimeni să nu fie exclus și țările să poată continua să facă progrese în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În timp ce facem acest lucru, trebuie să luăm în considerare cum să prevenim repetarea unei pandemii similare. PNUD va căuta modalități de a ajuta țările să prevină și să gestioneze mai bine astfel de crize în viitor și să se asigure că lumea învață lecțiile acestei pandemii.

Răspunsul PNUD în Moldova

Sprijinim Moldova încă din primele etape ale acestei crize, susținând achizițiile de echipamente și dispozitive medicale de primă necesitate. Lucrăm îndeaproape cu autoritățile, ca parte a răspunsului comun al ONU și al partenerilor de dezvoltare, pentru a evalua necesitățile de recuperare pe termen lung și pentru a ajuta țara să dezvolte un răspuns multisectorial incluziv la pandemie, pentru a-și proteja cetățenii și economia, pentru ca nimeni să nu fie exclus.

Aflați aici mai multe despre răspunsul la COVID-19 al PNUD Moldova.