CE FACEM NOI?

Schimbare a climei,

mediu și energie

Riscuri climatice & pierderea biodiversității & dependența energetică

Moldova este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice și la dezastre, cu o pierdere economică medie anuală de 2,13% din PIB. Biodiversitatea unică a țării este în prezent amenințată de schimbările climatice, fragmentarea habitatelor și supra-exploatare. Asigurarea respectării legislației în domeniul mediului rămâne în urmă în comparație cu standardele europene, ceea ce duce la degradarea mediului, poluarea și utilizarea nedurabilă a resurselor naturale. Moldova încă este extrem de dependentă de sursele externe de energie. Deși se remarcă o scădere a valorii intensității energetice a țării, aceasta continuă să fie cu 29% mai mare decât media intensității energetice în țările UE.

Regenerabile. Dezvoltare verde. Atenuare și adaptare

PNUD oferă asistență Guvernului Republicii Moldova în tranziția sa spre o dezvoltare cu emisii reduse și reziliență la schimbările climatice, prin consolidarea capacităților instituționale, legale și individuale de a face față dezastrelor cauzate de climă, naturale și provocate de om.

O atenție deosebită este acordată explorării potențialului de atenuare prin promovarea energiei regenerabile, care reprezintă în prezent 27,6% din totalul mixului energetic, măsurilor de eficiență energetică, precum și a producției și consumului eficient din punct de vedere al resurselor. În același timp, se oferă sprijin pentru reforma și modernizarea sistemelor de management de mediu, favorabile dezvoltării verde, adaptate standardelor UE.

Proiecte și inițiative

Orașe verzi durabile pentru Moldova
Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Dnestrovsc
Planul de eliminare eșalonată a HCFC
Programul de Granturi Mici al GEF

Parcul național din Orhei

A FOST CREAT

pentru a conserva biodiversitatea, stopa degradarea ecosistemelor forestiere, restabili managementul durabil al pădurilor și pășunilor, conserva moștenirea culturală și arhitectural-istorică, precum și pentru a promova agricultura prietenoasă mediului și eco-turismul.

Descoperă

Se încarcă…
Se încarcă…
Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD