PNUD Moldova utilizează blockchain pentru managementul transportului său auto

23 January 2019

Sesiune de training pentru echipa PNUD

Noi, cei de la PNUD Moldova, am fost fascinați de discuțiile intense despre tehnologia blockchain și de avântul acesteia, încât nu am putut rămâne în postura de observatori. Noi credem că această tehnologie poate revoluționa sfera dezvoltării și sunt suficiente exemple convingătoare în acest sens: de la alegerile din Ucraina și înregistrarea proprietăților în Georgia, până la felul cum Indonezia urmărește durabilitatea lanțurilor de aprovizionare în domeniul pescuitului și cum Serbia valorifică transferurile de remitențe.

Astfel, am decis să ne testăm potențialul și să ieșim din zona de confort, întrebându-ne: Poate oare tehnologia blockchain să contribuie la eficientizarea dezvoltării? Încercând să înțelegem ce înseamnă de fapt blockchain și care sunt limitele acestuia, ne confruntam în paralel cu o altă problemă destul de comună: rezervarea unei mașini sau a unui șofer pentru o deplasare de serviciu. E bine cunoscut tuturor de cât timp e nevoie pentru completarea tuturor documentelor și formalităților necesare pentru rezervarea unui automobil/șofer, mai ales când ai nevoie de acel serviciu în timp scurt.

Ne-am întrebat dacă tehnologia blockchain ar putea contribui la gestionarea mai eficientă și mai facilă a mijloacelor de transport ale PNUD, dar și ale altor agenții și proiecte ONU din Moldova, pentru o utilizare mai eficientă a resurselor. Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova (MiLab) al PNUD Moldova și-a asumat rolul de lider pentru acest proiect-pilot.

Digitizarea procesului de management a transportului auto – este asta suficient?

Actualul sistem informal, deși se ocupă de o chestiune simplă, cum ar fi rezervarea unei mașini sau a unui șofer, are suficiente neajunsuri. Apelurile personale, relaționarea și timpul neclar necesar pentru verificarea programărilor sunt doar vârful aisbergului, deoarece informațiile nu sunt accesibile în mod egal tuturor și înregistrările nu facilitează înțelegerea a ce resurse sunt folosite, de către cine și în ce scop. După cum s-a constatat, aranjamentul tradițional consuma mult timp, deoarece consta din numeroase etape și persoane care trebuiau să întreprindă acțiuni - toate pentru asigurarea faptului că resursele sunt utilizate eficient.

Luând în considerare toate constrângerile pe termen scurt și lung, intuiția ne-a indicat spre noua tehnologie ca fiind cea care ar putea să scurteze acest proces anevoios și să îmbunătățească experiența per ansamblu. O digitizare simplă a procesului ar fi putut fi suficientă, însă nu și în cazul reconcilierii și decontării conturilor reciproce (cine și cui plătește, ce sumă pentru întreținere, combustibil, timpul șoferului, etc.). Cu siguranță, utilizarea soluțiilor existente ar putea fi o opțiune, însă astfel de factori precum transparența, trasabilitatea și, cel mai important, securitatea, au definit alegerea noastră pentru a testa tehnologia blockchain.

Despre Blockchain... și alte tehnologii

Unul dintre aspectele cele mai atrăgătoare ale tehnologiei blockchain este confidențialitatea pe care o poate oferi. Aceasta permite urmărirea imutabilă a cererilor de transport și a utilizării autoturismelor. Aceasta înseamnă că ONU știe exact cum sunt folosite resursele sale, dacă este loc pentru îmbunătățire, astfel încât volumul de muncă să fie distribuit uniform. O astfel de transparență contribuie la menținerea integrității și la creșterea încrederii reciproce.

Pilotăm și savurăm: mai mulți kilometri, mai puține costuri

Începând cu anul trecut, sistemul de gestiune a transportului auto al ONU este pilotat și testat prin aplicații desktop și mobile. Actualmente, există trei etape majore ale unei solicitări de transport care este înregistrată în blockchain: crearea, acceptarea și desfășurarea. Drepturile de acces au fost acordate treptat PNUD și UNFPA, iar numărul de utilizatori direct implicați în programul pilot este în continuă creștere. Deja avem experiența avantajelor tehnologiei de blockchain și, cel mai important, folosim date valoroase generate de utilizator, pe care sistemul ni le oferă.

,,În 12 luni de pilotare, au fost procesate cu succes 1171 de cereri, dintre care aproximativ 12% au implicat închirieri, contribuind la o planificare mai bună, o monitorizare îmbunătățită și o utilizare mai eficientă a transportului auto. Deși numărul de kilometri parcurși de autoturismele participante la programul pilot s-a majorat și ținând cont de faptul că prețul combustibilului a crescut în medie cu 10% pe parcursul anului 2018, acum cheltuim cu 6,85% mai puțin pentru mijloacele de transport din dotare”, susține Dorin Rotaru, Consilier Operațiuni al Reprezentantului Rezident PNUD/Șef Operațiuni.

Deci, ce urmează?

În lunile următoare, soluția va fi testată în alte oficii de țară din cadrul ONU și astfel va fi și mai notabil întregul potențial al blockchain. Dacă va avea succes, acest experiment va economisi timp și va reduce din formalitățile aferente rezervării unei mașini, va reduce costurile tranzacționale, va spori transparența și disponibilitatea datelor, și, mai mult decât atât, va crea un precedent în descentralizarea serviciilor și va dezvălui experiențele serviciilor de la oficiu la oficiu (office-to-office) și serviciilor partajate.

Mai mult decât atât, administrațiile guvernamentale ar putea să încerce blockchain într-o serie de servicii publice, incluzând înregistrările din sănătate, votare și impozitare. Reînnoirea licențelor și  plata facturilor prin blockchain nu ar spori doar trasabilitatea și transparența, dar ar diminua și emisiile de CO2 din motivul reducerii călătoriilor și ar contribui la redistribuirea orelor de productivitate economică. De asemenea, blockchain ar putea fi soluția pentru achizițiile publice și combaterea fraudelor. În linii mari: oriunde e nevoie de dovezi, blockchain ar putea să le facă mai sigure și mai fiabile și, cel mai important, acesta ar putea să schimbe modul actual de funcționare și să abordeze provocările de azi și de mâine din sectorul public.