Procesele electorale în Moldova: mai simple, mai rapide și mai aproape de alegători

21 May 2019

Participanții Innovoter 2018

Astăzi, un alegător din Republica Moldova poate afla totul despre alegeri și ziua votului direct de pe telefonul, tableta sau computerul său.

Cu doar 5 ani în urmă, în Moldova, în ziua alegerilor, cetățenii trebuiau să stea lipiți de televizor sau de radio pentru a urmări ce se întâmplă la procesul de votare. Oamenii se culcau cu gândul să se trezească de dimineață și să vadă cine a câștigat alegerile.

În acești ani, Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova au reușit să dezvolte un sistem informațional atât de performant, încât în cel mult 3 ore după închiderea secțiilor de votare pot fi anunțate rezultatele preliminare ale scrutinului. Și aceasta doar datorită colectării electronice, în timp real, a tuturor rezultatelor votării, precum şi a proceselor verbale ale birourilor electorale.

Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”, cunoscut mai bine cu denumirea abreviată SIASA, a fost dezvoltat de CEC în 2014, cu sprijinul PNUD și a partenerilor internaționali, devenind un exemplu unic în regiune.

De atunci, la fiecare scrutin, CEC și PNUD au venit cu noi instrumente utile pentru alegători, dar și pentru buna desfășurare a procesului electoral. Alegerile parlamentare din 2019 au constituit un nou prilej pentru a aduce sistemul informațional la următorul nivel.

Astăzi, SIASA cuprinde 9 module, printre care:

  • Înregistrarea prealabilă. Permite cetățenilor Republicii Moldova din diasporă să se înregistreze pentru exercitarea votului la următoarele alegeri, dacă în acel moment se vor afla în afara țării. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, aproape 24.500 de alegători s-au înregistrat prealabil. Instrumentul a devenit foarte popular, dacă e să comparăm cu numărul celor care s-au înregistrat la scrutinul prezidențial din 2016 – 3.570 de cetățeni moldoveni din diasporă.
  • Buletinul de vot. Sistemul generează forma de tipar a buletinelor de vot, care cuprinde concurenții electorali (partide sau candidați independenți) cu care se votează în ziua alegerilor. Buletinele de vot corespund tipului de scrutin. La alegeri parlamentare de anul acesta, au fost create buletine de vot pentru 4 tipuri de scrutine:
  1. Alegeri Parlamentare Proporționale
  2. Alegeri Parlamentare Uninominale
  3. Referendumul consultativ 1
  4. Referendumul consultativ 2
  • Prezența la vot. La fiecare scrutin este înregistrată prezența la vot a alegătorilor și, de asemenea, sunt expediate procesele verbale electronice cu rezultatele alegerilor din secțiile de votare. În plus, modulul verifică și previne tentativele de vot multiplu.

  • Infografice în ziua votului. Aici cetățenii pot urmări în timp real cum are loc scrutinul. Sunt date despre prezența la vot, categoriile de alegători (după criteriul de gen, vârstă, distribuire geografică), dar și rezultatele preliminare ale alegerilor culese din procesele verbale expediate electronic. Aplicația a asigurat cu succes o vizualizare reușită a datelor dezagregate și a fost disponibilă toată ziua scrutinului pe pagina principală a site-ului CEC. O dovadă a bunei sale funcționări sunt cele peste 1,7 milioane de accesări directe.

Interfața de vizualizare a datelor alegerilor în timp real a fost elaborată pe baza unei idei propuse de către echipa de tineri developeri și designeri în cadrul unui laborator de creație, primul organizat în domeniul electoral de CEC și PNUD, în 2018 - InnoVoter. Mai mult de 30 de studenți și tineri profesioniști (inclusiv 3 femei), timp de trei zile, ghidați de o echipă specializată, formată din consultanți IT ai PNUD și reprezentanți ai Departamentului IT al CEC, au analizat zeci de seturi de date și prototipuri proiectate, concentrându-se pe accesibilitatea, dezagregarea și ușurința în utilizare a informațiilor necesare pentru a fi expuse în timpul alegerilor parlamentare. Pe lângă premiul simbolic primit, echipa câștigătoare a simțit contribuția sa proprie la un astfel de proces național important.

O altă noutate a alegerilor parlamentare din 2019 din Moldova a fost utilizarea pentru prima dată a aplicației diaspora.voteaza.md. Astfel, în ziua alegerilor, orice cetățean al Republicii Moldova, aflat în afara țării, a putut vedea care este cea mai apropiată pentru el secție de votare deschisă și care este mai puțin aglomerată. Odată ce alegătorul indica locul aflării sale, aplicația genera locațiile pentru trei cele mai apropiate secții de votare. Aplicația a fost accesată de peste 42 de mii de alegători, iar 70% dintre aceștia au folosit în acest scop telefonul mobil. Mai mult, diaspora.voteaza.md a atras și tinerii, grupul cel mai pasiv de votanți din Moldova: 48 % din cei care au folosit aplicația, au avut vârsta cuprinsă între 25 - 34 de ani.

În concluzie, un proces electoral transparent și corect înseamnă și noi instrumente dezvoltate pentru necesitățile alegătorilor, dar și a legislației electorale actualizate. Iar pentru aceasta e nevoie de:

  • Implicarea societății civile și a tinerilor, generatori de idei și noi instrumente, în procese care până în prezent aparțineau în totalitate doar instituției organizatoare de alegeri;
  • Analiza minuțioasă a electoratului țării, necesităților acestora și facilitarea accesului său către informație și chiar, secția de votare;
  • Dezvoltarea tuturor instrumentelor într-un mod simplu și ușor de accesat, dar în același timp corespunzătoare trendurilor din IT;
  • Testarea și pilotarea tuturor aplicațiilor/instrumentelor.