PNUD

Despre noi

Întrebări frecvente

 Ce înseamnă PNUD?

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este rețeaua globală de dezvoltare a Națiunilor Unite, care promovează schimbarea și conectează țările la cunoștințe, experiențe și resurse pentru a-i ajuta pe oameni să construiască o viață mai bună.

Suntem prezenți în aproximativ 170 de țări și teritorii, susținându-le propriile soluții pentru provocările legate de dezvoltare și consolidând capacitățile naționale și locale, care le vor ajuta să atingă obiectivele de dezvoltare umană și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În Republica Moldova, activitatea noastră se concentrează pe trei domenii principale:

În toate activitățile noastre, noi promovăm egalitatea de gen și protecția drepturilor omului.

Care este legătura dintre PNUD și ONU?

PNUD se află în centrul eforturilor Națiunilor Unite de a reduce sărăcia globală. La nivel global, Administratorul PNUD este vicepreședintele Grupului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDG), care include actorii cheie ai Națiunilor Unite în dezvoltarea internațională. PNUD, de asemenea, ajută la consolidarea acțiunilor comune de dezvoltare în foruri precum Consiliul Economic și Social și Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Prin rolul său integrator, PNUD oferă suport dedicat, consiliere în politici publice și soluții inovative pentru provocări multi-sectoriale.  

Aflați aici mai multe despre Organizația Națiunilor Unite în Moldova.

Unde este amplasat sediul PNUD?

Sediul PNUD este în orașul New York, dar acesta activează, în primul rând, prin oficiile sale din aproximativ 170 țări și teritorii.

Accesați aici datele de contact ale PNUD Moldova.

Când și cum a apărut PNUD?

PNUD se bazează pe fuziunea Programului Extins al Națiunilor Unite de Asistență Tehnică, creat în 1949 și Fondului Special al Națiunilor Unite, creat în 1958. După cum știm, PNUD a fost creat în 1965 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite. În 2006, a fost publicată o carte exhaustivă despre istoria PNUD, intitulată Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, O cale mai bună?, care poate fi cumpărată direct de la editor.

PNUD oferă asistență financiară persoanelor fizice pentru programe de studii/formare sau alte tipuri de proiecte?

Nu. Mandatul PNUD nu ne permite să acordăm asistență financiară persoanelor (inclusiv studenților în căutarea unei burse pentru studii), companiilor sau grupurilor private. Noi lucrăm în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova la elaborarea programelor și proiectelor. Pentru a afla mai multe despre cooperarea PNUD cu organizațiile societății civile, sectorul privat, fundațiile și donatorii și partenerii cheie, vizitați pagina noastră web Parteneri. Aflați aici mai multe despre proiectele și programele PNUD Moldova.

Eu sunt din sectorul privat, în căutare de oportunități de business cu PNUD. La cine să mă adresez?

Anunțurile curente de procurare pentru sectorul privat sunt disponibile în secțiunea Procurări. Informații generale despre procesele PNUD de procurare, precum procedurile de solicitare pentru procurarea bunurilor și serviciilor, întrebări frecvente, statistici și multe alte sunt disponibile pe site-ul Procurări PNUD.

Cum pot accesa publicațiile PNUD?

Puteți accesa majoritatea publicațiilor PNUD în secțiunea noastră Publicații. Aici găsiți publicații reprezentative și cele mai recente publicații și link-uri la publicații pe tematici.

PNUD are un raport anual sau un document care să descrie activitățile și aspectele financiare ale activității sale?

Rapoartele Anuale PNUD prezintă pe scurt activitățile principale ale PNUD, istoriile de succes în teren și conțin informații despre sursele banilor noștri și modul în care îi cheltuim. Site-ul organului principal de guvernare al PNUD, Consiliul Executiv, conține documentele principale politice, financiare, bugetare și administrative.

În ce mod este PNUD responsabil pentru activitatea sa?

PNUD are un angajament de lungă durată de responsabilitate și transparență, iar Oficiile pe țară ale PNUD publică informația financiară despre procurări și programe pe site-urile lor în fiecare an. PNUD a elaborat și publicat o Politică privind accesul la informație care prevede clar angajamentul nostru de a face informația despre programele și activitățile noastre disponibilă publicului larg. În plus, în cadrul strategiei PNUD de consolidare a cadrului de responsabilitate pentru organizație și de asigurare a oportunităților de a informa despre orice conduită incorectă, acțiuni nepotrivite din partea persoanelor, care lucrează pentru PNUD sau au afaceri cu acesta, Oficiul de Audit și Investigații (OAI) a creat o Linie fierbinte de investigații și alte măsuri pentru a asigura faptul că persoanele care doresc să raporteze fraudă o pot face gratuit, utilizând un șir de opțiuni.

Vreau să depun o plângere în privința unui angajat al PNUD sau a unui proiect, program sau operațiune a PNUD. La cine pot să mă adresez?

PNUD ia în serios toate sesizările despre acțiuni nepotrivite. Orice persoană care dispune de informație despre fraude în programele PNUD sau cu implicarea angajaților PNUD este încurajată să comunice această informație prin Linia fierbinte de investigație. Puteți depune o plângere față de un angajat, proiect, program sau operațiune a PNUD folosind formularul online de informare.

Ce reprezintă Raportul de Dezvoltare Umană?

Raportul anual de Dezvoltare Umană este publicația independentă principală a PNUD. Autonomia sa editorială este garantată printr-o rezoluție specială a Adunării Generale (A/RES/57/264), care recunoaște Raportul de Dezvoltare Umană drept „exercițiu intelectual independent” și un „instrument important pentru sporirea nivelului de cunoaștere a dezvoltării umane în toată lumea”. Rapoartele concentrează dezbaterile globale pe aspectele cheie de dezvoltare, furnizând instrumente noi de măsurare, analize inovative și propuneri politice adesea controversate. Ele sunt ghidate de convingerea că dezvoltarea este, până la urmă, un proces de extindere a opțiunilor oamenilor, nu doar de majorare a veniturilor naționale. Echipele independente de experți care scriu rapoartele se bazează pe o rețea mondială de lideri din mediile academice, guverne și societatea civilă, care contribuie cu date, idei și bune practici. Pentru mai multe informații și pentru a accesa rapoartele globale, regionale sau naționale de dezvoltare umană online, vizitați site-ul RDU.

Care este politica PNUD cu privire la preluarea materialelor găsite pe site?

Toate materialele găsite pe website-urile PNUD sunt protejate prin drepturile de autor care aparțin PNUD.

Conținutul găsit pe site sau în publicații (PNUD) sau în unele părți ale acestora, pot fi reproduse cu condiția că este indicată sursa. Pentru referințe online, includeți link-uri la sursa originală undp.org.

Pentru permisiuni de drepturi de autor care se referă la Rapoartele de Dezvoltare Umană (RDU): PNUD deține drepturile de autor pentru toate materialele din RDU, dar editorii le gestionează pentru PNUD. Pentru mai multe detalii, contactați Unitatea de relații publice și advocacy a Oficiului RDU.

Caut un fost/actual angajat. Îmi puteți comunica numărul de telefon sau adresa de email a sa?

Noi nu avem dreptul să oferim adresele de email ale foștilor sau actualilor angajați. Dvs. puteți suna la +1 (212) 906-5000 pentru a obține ghidare de la personalul Națiunilor Unite/PNUD.

Vreau să fac o donație pentru PNUD. La ce adresă să expediez contribuția?

Puteți face o donație prin intermediul platformei de donații a PNUD.

Am primit un email suspicios, aparent de la PNUD, prin care sunt informat/ă că am câștigat bani/am fost selectat/ă pentru un program de formare/post de muncă la PNUD. Bănuiesc că este o înșelăciune. Ce trebuie să fac?

PNUD este la curent cu anunțurile false de angajare, care sunt distribuite pe Internet cu scopul de a-i face pe oameni să se înregistreze la o instruire și să plătească o taxă. Deoarece logourile, emblemele, denumirile și adresele pot fi copiate sau reproduse cu ușurință, vă sfătuim să fiți extrem de atenți atunci când depuneți actele pentru locuri vacante de muncă și să luați toate măsurile necesare pentru a vă proteja de utilizarea neautorizată a informației personale pe care ați furnizat-o în rezultatul înșelăciunii. Victimele înșelăciunilor pot informa autoritățile locale de drept pentru ca acestea să întreprindă acțiunile necesare. Aici puteți afla mai multe despre politica PNUD în privința înșelăciunilor.

Cum pot depune actele pentru un post vacant la PNUD?

Informația despre toate funcțiile vacante la PNUD și formularele online este disponibilă în secțiunea Angajări.  

Cum pot depune actele pentru un stagiu la PNUD?

Pentru informație despre Stagii la PNUD, vizitați website-ul nostru Stagii.

Pentru a solicita un stagiu la PNUD Moldova, faceți click aici.

PNUD acceptă voluntari?

Da. În 2010, peste 7.700 voluntari ai Națiunilor Unite din 160 de țări au susținut partenerii Națiunilor Unite în activitățile lor de pace și dezvoltare în teritoriu.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD