

Obiectivul 5: Egalitate de gen
Deși egalitatea de gen, în calitate de Obiectiv de Dezvoltare al Mileniului, a fost inclusă pe agenda națională de mai mulți ani, femeile încă se mai confruntă cu provocări importante pe dimensiunea reprezentării. Femeile din Moldova continuă să fie subreprezentate în procesul decizional politic și public. Femeile sunt reprezentate la nivel de una din cinci deputați în Parlament sau primare, una din patru în poziția de manageră de companie sau șefă de minister și una din trei consiliere locale. Rata de angajare a femeilor (37%) este mai mică decât cea a bărbaților (42%), chiar dacă cota femeilor în totalul populației este un pic mai înaltă (52%, în comparație cu 48%). Rata de angajare este mai mică pentru femeile cu copii (51% pentru cele cu un copil și 48% pentru cele cu trei sau mai mulți copii, în comparație cu 58% pentru femeile fără copii), iar 27% de femei sunt angajate neoficial. Pe de altă parte, doar 5% din bărbați beneficiază de indemnizația de creștere a copilului (în comparație cu 94% din femei) și doar 22% de profesori sunt bărbați. Aproximativ 66% din timpul total de muncă al femeilor este lucru neplătit (în mare parte, lucrul domestic și de îngrijire), pe când bărbații alocă de două ori mai puțin timp pentru această activitate. În medie, bărbații primesc salarii cu 12,4% mai mari decât femeile. Una din patru femei (27%) cu vârsta mai mare de 15 ani au fost supuse cel puțin unui tip de violență în familie pe parcursul ultimilor 12 luni.
Agenda 2030 reprezintă o oportunitate pentru Moldova de a trece de la dezvoltarea instituțională și de reglementare la eliminarea reală a fenomenului discriminării bazate pe gen și prevenirii violenței împotriva femeilor și fetelor, în așa fel ca efectul acestora asupra inegalității de gen în țară să fie minimizat, iar drepturile femeilor să fie realizate pe deplin. Femeile și bărbații din Moldova au nevoie de o abordare echitabilă în politicile de asigurare socială, protecția socială și medicală, precum și infrastructură și servicii relevante. Ei trebuie să se bucure de un tratament egal în muncă și remunerare, distribuirea activităților domestice și de îngrijire, accesul la bunuri și servicii și livrarea acestora, precum și securitate socială. Femeile trebuie să fie promovate în afaceri și să se bucure de facilități prin acces la resurse financiare. Trebuie asigurată participarea deplină și efectivă a femeilor, precum și oportunități egale pentru a ocupa funcții de conducere la toate nivelele procesului decizional.
- Eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și fetelor
- Prevenirea și eliminarea violenței împotriva fetelor și femeilor, inclusiv traficul de ființe umane
- Eliminarea căsătoriilor timpurii și forțate cu copii
- Recunoașterea și aprecierea îngrijirii și lucrului casnic neplătit prin furnizarea de servicii publice, infrastructurii și politicilor de protecție socială
- Asigurarea participării depline și eficiente a femeilor și egalității de șanse la posturi de conducere la toate nivelurile de luare a deciziilor în viața politică, economică și publică
- Asigurarea accesului universal la servicii de îngrijire medicală sexuale și reproductive, inclusiv pentru planificarea familiei și pentru informarea și educarea sexuală și reproductivă
Ce înseamnă alegeri corecte? Cum să votezi? Cine poate candida? La aceste întrebări au aflat răspunsuri peste 11.000 de femei, bărbați, tineri,…
Ana a ajuns în grabă la sectorul de poliție nr. 3 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău. Speriată și dezorientată, a venit cât de repede…
Ana, 26 de ani: „Cred că eram demult moartă, dacă rămâneam cu el”
Ana are 26 de ani şi a reuşit să evadeze dintr-o căsătorie în care îşi punea aproape zilnic viaţa în pericol. „Fostul meu soţ îmi spunea în fiecare zi…