SDG 1
SDG 2
SDG 3
SDG 4
SDG 5
SDG 6
SDG 7
SDG 8
SDG 9
SDG 10
SDG 11
SDG 12
SDG 13
SDG 14
SDG 15
SDG 16
SDG 17
SDG logo

 

Care sunt Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?


Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), altfel cunoscute ca Obiective Globale, sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, protejarea planetei și asigurarea faptului că toți oamenii se bucură de pace și prosperitate.

Aceste 17 obiective se bazează pe succesele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, iar acum avem şi domenii noi, cum ar fi schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități. Obiectivele sunt interconectate - de multe ori cheia succesului într-un domeniu va implica abordarea unor aspecte mai frecvent asociate cu un altul.

Buna funcționare a acestor ODD-uri în spiritul parteneriatului și pragmatismului pentru a face alegerile corecte acum au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai, într-un mod durabil, pentru generațiile viitoare. Ele oferă ghidare și obiective clare pentru adoptare pentru toate țările din lume, în conformitate cu propriile lor priorități și provocările globale din domeniul mediului în general. Aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) constituie o agendă amplă. Ele abordează cauzele profunde ale sărăciei și ne aduc împreună pentru a face o schimbare pozitivă pentru noi toți şi această planetă. "Susținerea Agendei 2030 este o prioritate pentru PNUD", a spus Administratoarea PNUD, Helen Clark. "Aceste ODD-uri ne oferă un plan și o agendă comună pentru a aborda unele dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă lumea noastră, cum ar fi sărăcia, schimbările climatice și conflictele. PNUD are experiența și expertiza pentru a ghida progresul și pentru a ajuta țările care urmează calea de dezvoltare durabilă şi care au nevoie de această susținere."

Accesează aici mai multe informații despre ODD-uri.

 

Care este rolul PNUD?


Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au intrat în vigoare în ianuarie 2016, iar acestea vor continua să fie prezente în agenda și finanțarea PNUD pentru următorii 15 ani. În calitate de agenție de dezvoltare ONU, PNUD se concentrează pe a contribui la punerea în aplicare a acestor obiective, prin activitatea noastră realizată în aproximativ 170 de țări și teritorii.

Planul nostru strategic se concentrează pe domenii-cheie, inclusiv reducerea sărăciei, guvernarea democratică și consolidarea păcii, schimbările climatice și riscul de dezastre, precum și inegalitatea economică.

PNUD oferă sprijin guvernelor pentru  a integra acestor ODD-uri în planurile lor de dezvoltare și a politicilor naționale. Acest proces este deja în curs de desfășurare, de altfel cum şi sprijinim multe țări în accelerarea progreselor realizate deja în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Istoricul activității noastre în ceea ce priveşte multiple şi variate obiective ne oferă o experiență valoroasă și o expertiză asigurată pentru a fi ferm convinşi că toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite vor fi atinse până în 2030. Însă, noi nu putem face asta singuri.

Atingerea ODD-urilor presupune parteneriate dintre guverne, sectorul privat, societatea civilă și cetățeni deopotrivă pentru a ne asigura că lăsăm generațiilor viitoare o planetă unde viața e mai bună.

Accesează aici mai multe resurse despre ODD-uri.

 

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD