Foto: Victor Pictor/PNUD Moldova

„Nu-mi imaginez cum am lăsat totul acasă şi am plecat pentru trei ani în Irlanda”, spune Ion Poia, preşedintele Asociaţiei „Unghenenii de Pretutindeni”, admirând aleile din parc care tocmai au fost renovate cu contribuția băştinaşilor plecaţi departe de oraşul natal – Ungheni.

Ion Poia cu familia se plimbă pe aleile proaspăt amenajate în parcul din centrul orașului natal. Foto: Andriana Mereuță/PNUD Moldova

Acesta a fost primul proiect realizat pentru oraş de unghenenii din întreaga lume împreună cu autorităţile publice locale. Toate graţie faptului că Ion este punctul de legătură dintre unghenenii plecaţi de acasă şi primărie. Funcţia de preşedinte este principala activitate voluntară pe lângă faptul că este angajat, are familie şi un copil și joacă fotbal pentru oraşul natal.

„Din păcate, cei  8100  copii şi tineri din Ungheni, printre care şi  353 rămaşi fără îngrijirea părinţilor care sunt plecaţi peste hotare, nu aveau oportunităţi de dezvoltare a pasiunilor şi spații amenajate pentru petrecerea timpului liber”, susţine Ion Poia.

Deşi autorităţile publice locale din Ungheni încearcau să creeze cât mai multe alternative pentru petrecerea timpului liber pentru copii şi tineri, totuşi, în oraş lipsea un parc cu activităţi interesante.

Parcul care leagă continente şi schimbă vieţi

În Cartierul Tineretului, în care locuiesc aproximativ 15 000 de persoane, iar majoritatea stau în blocuri supraetajate, este situat unicul parc din oraş, cu o suprafaţă de circa 10 ha. Acesta era într-o stare deplorabilă. Mai mult de 25 ani nu au fost făcute investiţii, iar parcul amenajat în perioada fostei Uniuni Sovietice, a ajuns un loc fără bănci, iluminat şi chiar fără trotuare. Arborii masivi şi aerul curat erau o adevărată atracţie pentru toată lumea, însă în starea în care era parcul, puţini se aventurau să facă scurte plimbări.

Deși arborii creau unicul loc cu aer curat din centrul orașului, parcul era un loc puțin atractiv pentru ungheneni. Foto: Adriana Mereuță/PNUD Moldova

„Nu puteam sta în parc deoarece, elementar, lipseau băncile. Copiii nu puteau merge cu rolele, trotinetele sau practica sportul, deoarece nu erau nici măcar trotuare. Din cauza terenului accidentat plimbările pentru persoanele în etate și persoanele cu dizabilităţi, chiar şi în timpul zilei, erau riscante. Seara parcul era pustiu deoarece lipsea iluminatul public”, spune Tatiana Ternovschi, mamă a trei copii.

Demararea lucrărilor de amenajare ale aleilor din parcul din orașul Ungheni a început în primăvara anului 2017. Foto: Andriana Mereuță/PNUD Moldova

La iniţiativa PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, pentru prima dată, în anul 2016, a fost creată Asociaţia de băştinaşi ca partener de dialog cu primăria. În același an a fost efectuat un sondaj pentru identificarea priorităţilor oraşului. Băştinaşii și migranţii din orice colţ al lumii au participat la sondajul online şi off-line şi la focus grupuri şi și-au manifestat interesul de a contribui la amenajarea parcului din municipiul Ungheni.

Peste 30 mii locuitori ai orașului Ungheni au un loc bine amenajat pentru toate categoriile de vârstă pentru petrecerea timpului liber. Foto: Victor Pictor/PNUD Moldova

Pentru colectarea sumelor necesare, Ion Poia, în calitate de preşedinte al Asociației, a desfășurat campanii de colectare de fonduri și a facilitat buna organizare a unor evenimente culturale în parcul central precum „Ziua copiilor” cu distracţii pentru copii, meci de fotbal între băştinaşi etc. Toate acestea au adus contribuţii financiare din partea orăşenilor de 2500 USD.

Pe lângă aceasta, Ungheniul a fost una din cele 38 localităţi participante la prima campanie de crowdfunding din Moldova ce avea scopul de a soluţiona unele probleme comunitare. Astfel, 187 băştinaşii ungheneni şi migranţi au contribuit cu suma de 10 300 USD, care a fost donată online.

Guvernul Elveţiei, Primăria municipiului Ungheni împreună cu Consiliul Raional Ungheni au donat câte 20 mii USD pentru renovarea parcului, prima etapă.

„Aleea băştinaşilor” – start frumos pentru un parc amenajat

„Noi suntem foarte mândri că prin acest proiect am dat startul amenajării parcului. Din banii colectaţi am reuşit să renovăm primele două alei paralele de 300 metri lungime, să amenajăm spații de joc pentru copii și piste pentru bicicliști, utilizatori de role, trotinete, skateboard-uri și alte mijloace de transport de agrement. Pe parcurs au mai fost identificate resurse pentru a continua amenajarea altor zone din parc. O contribuție financiară considerabilă a fost alocată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru amenajarea „Orășelului Copiilor” în parcul central. Suntem în căutarea altor surse financiare pentru a continua lucrările de amenajare a parcului central ”, spune primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros.

În luna august 2017, primarul orașului, Alexandru Ambros și managera proiectului MiDL, Olesea Cazacu, taie panglica de lansare a primelor alei amenajate din parcul din Ungheni. Foto: Victor Pictor/PNUD Moldova

Acum toată lumea, inclusiv familiile cu copii se plimbă în linişte şi siguranţă, tinerii au spaţii interesante şi sigure pentru distracţii, iar persoanele în etate şi cele cu dizabilităţi se pot plimba şi odihni pe băncile din parcul renovat.

„Mai am un vis și îmi doresc mult să creez o Academie de fotbal pentru copii.  Acum, în timpul liber, antrenez 2 copii să facă fotbal de performanţă. Pentru aceasta este nevoie să amenajăm un teren de fotbal în acest parc”, spune Ion Poia.

Ion Poia, în antrenamente cu discipoli care urmează să joace în echipe din România. Pentru acești copii își dorește un teren de miniforbal în parcul din centrul orașului Ungheni. Foto: Andriana Mereuță/PNUD Moldova

Cine ştie, poate acesta este un alt proiect al diasporei pentru cei rămaşi acasă?

Prin intermediul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” în alte 13 localităţi din Republica Moldova migranţii au fost implicați în crearea de condiţii de recreere mai bune (parcuri, săli de sport, case de cultură) pentru comunităţile de baştină. Alte 27 de proiecte de infrastructură locală au fost realizate cu suportul financiar al moldovenilor plecați din localitățile de baștină. În total a fost adunată suma de 3,4 milioane lei (205,3 mii USD).

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat începând cu anul 2015 de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova cu susţinerea financiară a Guvernului Elveţiei în 38 localităţi din Republica Moldova.

Icon of SDG 03 Icon of SDG 11

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD