Ziua internațională împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei: justiție și protecție pentru toți

5 May 2019

Toată lumea se naște liberă și egală în demnitate și drepturi. Cu toate acestea, legile, politicile și practicile discriminatorii împotriva lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexualilor (LGBTI) sunt încă în vigoare în întreaga lume - în unele țări, acestea încep să iasă la suprafață după ce au fost în stare latentă de câțiva ani.

Prin urmare, trebuie să percepem Ziua internațională împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei ca pe o oportunitate de a crește nivelul de conștientizare despre drepturile persoanelor LGBTI. Este, de asemenea, o șansă să celebrăm diversitatea noastră.

Tema din acest an a Zilei internaționale împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei se concentrează pe justiție și protecție pentru toți - ambele fiind esențiale pentru promovarea progreselor înregistrate în cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Aprobarea și aplicarea unor legi și politici nediscriminatorii, abrogarea legilor punitive și asigurarea accesului la justiție pentru toți sunt, de asemenea, esențiale pentru îndeplinirea angajamentului de bază al Organizației Națiunilor Unite (ONU) de a nu lăsa pe nimeni în urmă.

În decursul ultimelor decenii, justiția și protecția persoanelor LGBTI au înregistrat progrese semnificative la nivel global. Doar anul trecut, de exemplu, Curtea Supremă a Indiei a declarat în unanimitate că toate formele de sex consensual dintre adulți sunt legale, decriminalizînd astfel relațiile între parteneri de același sex. Angola a abrogat prevederile anti-homosexuale și a interzis discriminarea bazată pe orientarea sexuală. Pakistanul a adoptat o lege care protejează drepturile persoanelor transgender și, cu sprijinul PNUD și partenerilor noștri, a început să elaboreze o politică de abilitare a persoanelor transgender. Acest progres este de remarcat, însă este nevoie de mult mai mult pentru a asigura justiția și protecția tuturor. Trebuie să ținem cont că:

  • 72 de țări și teritorii încă criminalizează relațiile sexuale consimțițe între parteneri de același sex;
  • Doar 63 de țări oferă o formă oarecare de protecție împotriva discriminării persoanelor LGBTI;
  • Doar două țări interzic intervențiile medicale inutile asupra copiilor intersex.

Mai multe țări restricționează chiar libertatea de exprimare și de asociere în ceea ce ține de gen și diversitatea sexuală. Prin urmare, reformele juridice și politice care asigură justiția și protecția tuturor persoanelor LGBTI sunt mai importante decât oricând.

Fiind unul dintre semnatarii Declarației Comune privind Eliminarea Violenței și Discriminării împotriva persoanelor LGBTI, PNUD sprijină țările în promovarea dezvoltării incluzive prin inițiative de eliminare a discriminării și a violenței împotriva acestora. În prezent, PNUD sprijină 53 de țări din întreaga lume cu privire la incluziunea și drepturile LGBTI prin colaborarea strânsă cu guvernele și organizațiile societății civile, precum și cu partenerii noștri din sectorul privat și din mediul academic. Extinderea orizonturilor și găsirea soluțiilor concrete în acest domeniu se află în centrul activității PNUD.

Denunțarea homofobiei, transfobiei, bifobiei și intersexofobiei la 17 mai este o șansă de a ne reafirma angajamentul de a respecta demnitatea umană și de a promova drepturile omului. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a asigura justiția și protecția tuturor, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă.