Discursul Coordonatoarei rezidente ONU și reprezentantei permanente PNUD în Republica Moldova cu ocazia Zilei ONU

24.10.2017

Pe parcursul acestor 25 de ani, împreună cu partenerii naționali și partenerii de dezvoltare, am îmbunătățit sistemele de e-guvernare, am luptat împotriva corupției, am susținut procesul de reformare, ceea ce apropie Republica Moldova de integrarea europeană, am avansat în abilitarea femeilor și am creat Consiliul pentru Egalitate.

Am oferit asistență persoanelor cu dizabilități, pentru ca acestea să-și poată apăra mai bine drepturile. Cu ajutorul partenerilor noștri, am creat oportunități economice și acces la servicii noi pentru mii de oameni de pe ambele maluri ale râului Nistru. În rezultatul activității noastre, persoanele tinere din Moldova au un acces mai bun la informații și servicii privind sănătatea reproductivă, iar învățământul preșcolar este acum accesibil pentru mai mulți copii din țară. Am susținut eforturile țării spre o creștere eco/verde, inclusiv prin producerea și consumul resurselor regenerabile. Această listă este foarte lungă și noi ne pregătim pentru a implementa și mai multe.

Anul 2017 este un an de reper pentru Organizația Națiunilor Unite din Moldova. Împreună cu Guvernul, am semnat Cadrul de Parteneriat al Națiunilor Unite pentru perioada 2018-2022, care este un acord de cinci ani în domenii de activitate comună, cu scopul de a răspunde aspirațiilor oamenilor, de a moderniza Moldova și de a realiza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.  

De asemenea, ne-am implicat într-o nouă inițiativă strategică, sub egida Guvernului, care are obiectivul să elaboreze Noua Strategie Națională „Moldova-2030”, care va descrie viziunea pe termen lung față de alinierea priorităților naționale la angajamentele regionale și globale și de realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Moldova se află într-o poziție avantajoasă în acest sens. În conformitate cu indicele de dezvoltare durabilă pentru 2017, Moldova s-a clasat pe locul 34 din 157 de state evaluate – mult peste alte state dezvoltate. Raportul prezintă domeniile care necesită mai multă atenție pentru a impulsiona dezvoltarea: sănătate și bunăstare, lucru decent și creștere economică, atragere a investițiilor străine directe și locale, inovații și infrastructură; pace, justiție, supremație a legii și instituții transparente, responsabile, efective și integre.  

Eu cred că atât Cadrul de parteneriat al ONU, cât și Strategia Moldova 2030, sunt documente fundamentale care ne vor permite să lucrăm împreună pentru viitorul Republicii Moldova și să continuăm să avansăm spre dezvoltarea durabilă a tuturor oamenilor din Moldova. Organizația Națiunilor Unite s-a angajat ferm să-i ajute pe cei care au nevoie de cel mai mare ajutor și noi vom onora principiile cheie de pe Agenda 2030 de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Vreau să folosesc această oportunitate pentru a invita toți partenerii noștri de dezvoltare să susțină eforturile Guvernului și ale ONU de a asigura un viitor durabil pentru Moldova.

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,

Lumea noastră se confruntă cu provocări grave. Extinderea conflictelor și a inegalităților. meteorologice extreme și intoleranță fatală. Amenințări de securitate - inclusiv arme nucleare.

Avem instrumentele și resursele pentru a depăși aceste provocări. Tot de ce avem nevoie este voința.

Organizația Națiunilor Unite se dedică cu fermitate valorilor și scopului său. Niciodată nu vom înceta să credem că putem trăi într-o lume pașnică, prosperă și justă. Însă, nu vom reuși singuri. Organizația Națiunilor Unite nu se rezumă doar la căștile albastre și funcționarii publici, ci reprezintă 193 de state membre care s-au unit pentru aceleași valori comune și pentru a trăi în pace. Trebuie să cooperăm cu toate guvernele, cu societatea civilă și sectorul privat pentru a realiza dezvoltarea umanității. Noi toți suntem Organizația Națiunilor Unite, iar împreună avem o responsabilitate comună, de a asigura un viitor mai bun pentru fiecare.  

Ziua Organizației Națiunilor Unite este o sărbătoare a tuturor. Să o folosim pentru a ne reînnoi angajamentul față de principiile de egalitate, justiție, pace și demnitate și valoarea fiecărui om. Pentru noi, fiecare om contează.

Dafina Gercheva

Coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD