Declarația administratoarei PNUD Helen Clark de Ziua Drepturilor Omului

09.12.2016

“Susține drepturile omului azi!” este tema Zilei Internaționale a Drepturilor Omului din acest an, o zi celebrată în fiecare pe10 decembrie. Este celebrată acea zi când, în 1948, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Anul trecut, 193 de state s-au angajat într-un alt acord istoric, atunci când au adoptat Agenda 2030 și principiul său cheie "de a nu lăsa pe nimeni în urmă".

Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sunt întemeiate pe drepturile omului și reafirmă importanța respectării, promovării și protecției drepturilor și libertăților fundamentale pentru toți - fără deosebire de etnie, sex, limbă, religie, politică, națiune sau origine socială, proprietate, naștere, dizabilitate, sau orice alt criteriu.

Prin experiența sa de a lucra în peste 170 de țări, PNUD este alături de oameni, care aspiră spre drepturile omului, pace și securitate. Oamenii doresc libertate, cu frică și cu ardoare, pentru ei înșiși, pentru familiile și pentru comunitățile lor. În cazul în care există inechitate, intoleranță, discriminare, excludere și ură, se pune sub semnul amenințării umanitatea noastră comună.

PNUD va continua să lucreze cu partenerii săi din întreaga lume pentru a consolida capacitățile guvernelor, parlamentelor, instituțiile naționale pentru drepturile omului și sistemelor judiciare - să le sprijine în promovarea și protejarea drepturilor tuturor popoarelor. Vom continua să punem oamenii pe primul loc și să abilităm femeile, bărbații, fetele și băieții să își revendice drepturile. Cu ambiția sa de transformare și aplicabilitate universală, Agenda 2030 ne provoacă să rămânem fermi în asigurarea faptului că ODD-urile sunt puse în aplicare în conformitate cu dreptul internațional și prin intermediul unor abordări integrate, care nu lasă pe nimeni în urmă.

Cu toții datorăm ceva fiecărei persoane care trăiește fără pace, securitate, oportunitate și drepturi de bază, pentru a face tot ce putem pentru a satisface aspirațiile Agendei 2030. Astăzi și în fiecare zi, "Noi, popoarele" și PNUD ne angajăm să luăm o poziție pentru a susține drepturile celor lăsați în urmă.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD