Declarația lui Helen Clark, Administratoarea PNUD, cu ocazia Zilei internaționale a voluntariatului

04.12.2016

Pe 5 decembrie celebrăm Ziua internațională a voluntariatului în semn de recunoaștere a contribuțiilor semnificative ale voluntarilor pentru dezvoltarea durabilă și pentru pacea din întreaga lume.

În cadrul PNUD, apreciem foarte mult puterea voluntariatului ca și catalizator pentru schimbare și construirea unui viitor mai bun pentru oameni și pentru planeta noastră.

Voluntariatul reprezintă un efort cu adevărat incluziv, cu implicarea oamenilor din diferite categorii sociale. Numai în acest an, PNUD a lucrat alături de 4200 de voluntari ONU la mai mult de 600 de proiecte. 82 procente din voluntarii Națiunilor Unite (VONU) sunt din zona sudică.

Așa cum împărtășim istoriile voluntarilor Națiunilor Unite, sperăm că mărturisirile lor vor inspira mai mulți oameni să facă un pas înainte și să devină voluntari. Puteți afla mai multe despre munca considerabilă depusă de voluntarii ONU urmărind #GlobalApplause pe Twitter.

Împreună, PNUD și VONU pot face schimbări reale. În Tadjikistan, de exemplu, voluntarii ONU lucrează împreună cu PNUD asupra unui proiect, „Asistență pentru comerț”, întru susținerea activității întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectul susține antreprenorii prin crearea locurilor de muncă și consolidarea capacităților acestora de a exporta.

În Vietnam, lucrăm alături de VONU, UNFPA și UN Women asupra programului „Parteneri pentru prevenire – P4P. Acest programul mobilizează bărbații să pledeze pentru siguranța femeilor și a fetelor în cadrul comunităților lor și găzduiește cluburi de advocacy pentru bărbați pentru a combate aceste valori, comportamente și credințe comunitare care pot duce la violență bazată pe gen.

În Burundi, lucrăm împreună pentru a stimula și încuraja coeziunea socială în rândul tinerilor afectați de conflict. Peste 100 de voluntari sunt acum implicați în activități prin care se urmărește creșterea participării societății, menținerea păcii și stabilirea unor relații mai puternice în cadrul comunității.

Acestea sunt doar unele exemple aferente lucrului depus de PNUD în colaborare cu VONU. Cu ocazia Zilei internaționale a voluntariatului, doresc să mulțumesc celor care s-au oferit să fie voluntari și au făcut simțită o schimbare reală pentru lumea în care trăim. Respect și recunoștință profundă celor peste 6.700 de voluntari ONU, celor 12.000 de voluntari ONU online și pentru un miliard de voluntari comunitari din întreaga lume. Astăzi celebrăm ziua voastră!

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD