Mesaj video al președintei Grupului ONU pentru dezvoltare si Administratoarei PNUD Helen Clark: Lansarea programului Femeile în politică în Moldova

04.07.2014

Am deosebita plăcere să mă adresez acestui auditoriu proeminent cu un asemenea prilej important ce ține de abilitarea politică a femeilor și leadership  - o temă de o importanță majoră pentru Organizația Națiunilor Unite și pentru mine personal.

Am fost parlamentară în țara mea, Noua Zelandă, timp de mai bine de 27 ani și am deținut trei mandate de Prim-ministru.

Alegerea mea pentru o circumscripție electorală parlamentară în care partidul meu avea șanse să câștige a fost unul dintre cei mai grei primi pași. Mulți priveau la această circumscripție ca la "un fotoliu de lucru pentru un bărbat "- uitând că erau la fel de multe femei care votează  ca și bărbați. M-am confruntat cu multe provocări pe care unele dintre voi cu certitudine le cunosc - a trebuit să lupt cu ipotezele altor oameni - inclusiv ale presei. A trebuit să construiesc rețele de sprijin. În viața publică, am avut nevoie să alimentez alianțe în jurul problemelor pe care le consideram importante, dar care nu erau în mod necesar printre primele priorități ale unui parlament în care majoritatea deputaților erau bărbați.

Rolul femeii în viața publică este mai bine înțeles acum. Consultările globale despre viitoarele obiective de dezvoltare durabilă – în care Moldova a participat activ – arată că sprijinirea necesităților și aspirațiilor a peste jumătate din populația globală, femeile, este esențială pentru atingerea dezvoltării umane și al unui viitor durabil. Cu toate acestea, în timp ce proporția femeilor din parlamentele naționale a crescut de la adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului în 2000, femeile mai constituie doar 21 procente din deputați la nivel global. Nici o țară nu-și va realiza pe deplin potențialul dacă femeile nu se vor bucura de egalitate deplină. Reprezentarea egală în parlamente trebuie să fie scopul nostru comun.

Atunci cînd am vizitat Moldova în 2010, m-am bucurat să remarc reprezentarea în creștere a femeilor în Parlament și observ o tendință pozitivă de atunci, mai multe femei la nivel de ministru și două vice prim-ministre. Am încrederea că inițiativa pe care o lansăm astăzi împreună cu Guvernul Suediei și organizațiile societății civile, vor continua să contribuie la sporirea vocii și participării femeilor în viața publică din Moldova. Vreau să mulțumesc Guvernului Suediei, în special Ambasadoarei Tersman, pentru acest sprijin constant.

Este nevoie de curaj pentru a înainta spre un oficiu public, însă încurajez  pe cele dintre voi, care au cu ce contribui, să facă acest lucru. Aveți încredere, acceptați sprijinul oferit de alții și de asemenea sprijiniți-i și pe alții în acest proces. Va doresc succese fiecăreia și tuturor!

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD