Tinerii arhitecţi şi designeri urbani sunt invitaţi să se înscrie în competiţia de creare a spațiului aferent arborilor solari. Proiectele câștigătoare vor fi transpuse în viață cu finanțarea Primăriei municipiului Chișinău.

Doi arbori solari vor fi instalați în primăvara acestui an în capitală: pe strada pietonală și pe bd. Mircea cel Bătrân. Arborii inteligenți vor fi dotați cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, ei vor ilumina împrejurimile. Arborii solari pot genera zilnic 800 Wh energie electrică din surse regenerabile. Plasarea verticală și în cascade a frunzelor fotovoltaice reduce din suprafața de teren necesară instalării panourilor fotovoltaice în forma lor clasică. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2. Instalarea arborilor solari este finanțată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, inițiativa fiind realizată în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău.

„Ne propunem să creăm un spaţiu de design urban modern, unde chişinăuienii vor petrece util şi plăcut timpul. Invităm tinerii arhitecţi şi designeri urbani să dezvolte concepte de design a spaţiului aferent arborilor solari. Două iniţiative ce vor fi votate de cei mai mulţi chişinăuieni vor fi realizate cu finanţarea Primăriei mun. Chişinău”, spune Ruslan Codreanu, primar general interimar al mun. Chişinău.

Tinerii interesaţi sunt invitaţi să se înscrie în concurs completând acest formular. Termenul limită de înscriere în concurs este 18 februarie.

Participanţii înscrişi în competiţie vor fi invitaţi ulterior la o sesiune de informare, însoţită de vizite în teren la locaţiile propuse pentru arborii solari. Conceptele de design elaborate de tineri vor urma să fie prezentate de către creatori în cadrul unui atelier public şi expuse în final votului chişinăuienilor. Două iniţiative ce vor acumula cele mai multe voturi vor fi realizate cu susţinerea financiară a municipalităţii.

„Ne bucurăm de rezonanţa pe care o ia iniţiativa noastră. Datorită cooperării cu municipalitatea şi a implicării pro-active a tinerilor arhitecţi vom avea spaţii urbane moderne de recreere, dotate cu tehnologii smart, prietenoase mediului şi oamenilor”, susţine Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Instalarea arborilor solari este un proiect regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova. Primii arbori solari vor fi instalaţi în Chişinău în această primăvară.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, Specialistă în comunicare şi mass-media, PNUD Moldova, ina.zglavuta@undp.org, Tel: +373 69141006

Icon of SDG 07 Icon of SDG 11 Icon of SDG 13 Icon of SDG 15

Descoperă

Mai mulţi locuitori din raionul Leova au fost instruiţi cum să prevină şi să semnaleze cazurile de…

Pe 23 aprilie 2019 a avut loc lansarea proiectului regional EU4Climate în Moldova. Inițiativa va…

10 jurnaliste, bloggere şi interprete organizează pe 23 aprilie 2019 un târg de caritate în…

Pe data de 16 aprilie 2019, mun. Strășeni a difuzat în direct pentru prima dată ședința consiliului…

16 tineri şi tinere din diferite localităţi ale Moldovei, voluntari ai Centrului Naţional…

Organizațiile non-guvernamentale și comunitare sunt invitate de Programul de Granturi Mici (SGP) al…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD