Reforma finanțelor publice din Moldova avansează, cu sprijinul Slovaciei

15 January 2019

Cu sprijinul Slovaciei, Republica Moldova a dat start unui proiect-pilot pentru o mai bună gestionare a finanțelor publice în domeniul educației, punând astfel bazele unei serii de reforme care vor contribui la economisirea banilor publici și redistribuirea fondurilor acolo unde e cea mai mare nevoie de ele.

Experții financiari din Slovacia au instruit recent oficialii moldoveni, în contextul cooperării de durată dintre PNUD și Ministerul Finanțelor al Slovaciei. Participanții și-au consolidat cunoștințele în domeniul datelor guvernamentale, întocmirii bugetelor, transparenței cheltuielilor și accesibilității informațiilor financiare pentru publicul larg.

Transparența fondurilor publice și buna lor administrare reprezintă unul din pilonii guvernării efective. Transparența finanțelor publice și comunicarea acestor date, pentru a fi ușor de înțeles de deputați și de cetățeni, reprezintă o măsură-cheie pentru avansarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).

După ce s-a confruntat cu o evoluție similară în anii ‘90, Slovacia poate ajuta Moldova să-și revigoreze capacitatea administrației locale și ar putea contribui la elaborarea reformelor fiscale locale. În ultimii doi ani, Ministerul Finanțelor al Slovaciei a recomandat 184 de măsuri pe sectoare, cu potențialul de a economisi 400 de milioane de euro. Cele 108 milioane de euro economisite până acum în sectorul sănătății vor fi reinvestite în dezvoltare.

Revizuirea cheltuielilor bugetare a devenit un proces răspândit în Europa, după criza financiară din 2008, când mai multe țări au decis să economisească fondurile publice și să continue reformele pentru a obține rezultate mai bune, utilizând bugete mai stricte.

În cadrul proiectului, experții slovaci au recomandat Ministerului Finanțelor să instituie un sistem centralizat de monitorizare a tuturor ministerelor, care vizează controlul cheltuielilor, îmbunătățirea transparenței și evaluarea impactului.