Înarmează-te cu dragoste, cunoștințe, fapte și acțiune

3 June 2019

Centrul de Control al Armelor Mici şi Armamentului Ușor din Europa de Sud-Est (SEESAC) lansează o campanie online pentru a sensibiliza cetățenii din Europa de Sud-Est cu privire la pericolele cauzate de utilizarea abuzivă a armelor și posesia lor ilegală - „Înarmează-te cu".

În noiembrie 2017, SEESAC a efectuat un studiu online la care au participat 53.936 de persoane din Europa de Sud-Est, pentru a colecta informații cu privire la ce cred ele despre utilizarea și posesia armelor. Studiul a oferit perspective asupra modului în care bărbații și femeile de diferite vârste din regiune percep armele: inclusiv de ce ar deține o armă, ce experiențe au avut referitoare la arme în timpul vieții și înțelegerea cadrului legal legat de posesia armelor.

Pe baza principalelor concluzii ale acestui sondaj, SEESAC a lansat campania  online „Înarmează-te cu", care conține o platformă interactivă care reflectă cazuri concrete raportate pe Platforma de monitorizare a violenței armate și fapte extrase din studiul privind dimensiunea de gen și armele de calibru mic şi armamentul uşor (AMAU).

Bojana Balon, Coordonatoare SEESAC, despre selectarea unui canal digital pentru a spori gradul de conștientizare: „Una dintre cele mai interesante constatări din studiul privind percepțiile a fost faptul că oamenii percep rețelele de socializare și alte platforme online ca principalele promotoare ale violenței armate. Din surse de date alternative pe care le-a dezvoltat SEESAC, am înțeles că tinerii sunt cei mai afectați de violența armată și cei care comit cele mai des astfel de incidente. Așadar, am conceput campania „Înarmează-te cu" pe o platformă digitală, astfel încât tinerii, în special, să-și poată contesta viziunea lor prin cunoașterea faptelor și datelor despre tabloul violenței armate și pe cine afectează aceasta mai mult".

Campania „Înarmează-te cu" folosește date, fapte și instrumente care implică utilizatorii pentru a contesta opinii ce țin de violența armată și pentru a informa cetățenii din întreaga regiune despre pericolele la care se expun ei înșiși și pe cei dragi prin abuzul sau posesia ilegală a armelor. Platforma digitală pe care este construită campania este proiectată pentru a permite utilizatorului să se implice. Site-ul este divizat în patru secțiuni: Dragoste, Cunoștințe, Fapte și Acțiune. Platforma oferă informații variind de la statisticile generale despre posesia armelor la fapte despre aspectul de gen în utilizarea armelor, inclusiv o analiză aprofundată a violenței domestice, a sinuciderilor și ale altor utilizări incorecte ale armelor de foc.

Platforma „Înarmează-te cu" a fost creată și este menținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, acordat prin Decizia Consiliului (PESC) 2016/2356, și al Guvernului Germaniei.